Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Материалите за Радев от прокуратурата все едно са писани в метеорологична станция

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Тези материали, които са оповестени гордо на уеб страницата на прокуратурата, са написани, все едно са писани в ДАНС или в някоя метеорологична станция - ”висока степен на вероятност”, ”много е вероятно”, ”много е достоверно”, може би ще вали, може би няма да вали и така нататък И когато това се отнася до длъжностни лица, заемащи виновни постове в страната, в това число държавен глава, това съгласно мен е обидно за нацията. Това разяснява някогашният ръководител на Бюрото за надзор на СРС и някогашен началник на Националното разследване Бойко Рашков пред БНР.

Думите му са в отговор на въпроса законно ли е публикуването на записи, осъществени със специфични разследващи средства (СРС-та) на уеб страницата на прокуратурата? На един от тях, съгласно държавното обвиняване подслушваният ген.-майор Цанко Стойков, командващ Военновъздушните сили, беседва евентуално със настоящия държавен глава Румен Радев.

„ За мен въпросът с публикуването на тези материали – нещо, което е озаглавено разпореждане, няма белезите на юридически документ, юридически, процесуален акт, и звукозаписи, снети на книжен притежател, за мен това е неприемливо “, акцентира Рашков.

Публикацията на такива материали е неразрешена в Наказателния кодекс, посочи юристът, визирайки член 145. „ И не мога да си обясня самодоволството, с което са оповестени тези материали, в жестоко несъгласие с наказателния закон. Прокуратурата у нас и по Конституция, и по закон бди за спазването на закона от всички. Очевидно обаче не бди за спазването на закона от самата прокуратура. И този образец се дава от новия основен прокурор “, акцентира някогашният ръководител на Бюрото за надзор на СРС.

„ Чл. 145 а е гаранцията, че и възбраната в член 32 от Закона за СРС ще се съблюдава. По подобен метод ние охраняваме главните права и свободи на жителите - забранявайки изнасянето на информация посредством приложени специфични разследващи средства. Това е рецидив “, добави Рашков.

„ В съответния случай бих предложил (ако в този момент заема някогашния си пост – бел. ред.) да се извърши инспекция не толкоз на самите звукозаписи, снети на книжен притежател и издание на уеб страницата на прокуратурата, колкото по един различен въпрос: от кой арбитър е взето разрешението за потребление на СРС. Защото от тези материали, които тук са изпратени, оповестени, доста сътрудници разясняват – това не е ясно “, стана ясно от думите му.

Това е рецидив. Случаят с лекарите в Горна Оряховица – специфични разследващи средства бяха изчетени от Цветан Цветанов в Народното събрание, след което се откри един прокурор, който сподели, че това не е незаконно, не е нарушаване даже… ", подсети юристът.

В съответния случай бих предложил да се извърши инспекция не толкоз на самите звукозаписи, снети на книжен притежател и оповестени на уеб страницата на прокуратурата, колкото по един различен въпрос: от кой арбитър е взето разрешението за потребление на СРС. Защото от тези материали това не е ясно ", разяснява Бойко Рашков.

„ Началникът на Военновъздушни сили е военнослужещ военачалник и по формулировка, по Наказателно-процесуален кодекс, способен е боен съд във всички случаи. Поради тази неизясненост, в случай че бях в предходното ми съществуване на ръководител, бих предложил сходна инспекция да се извърши - дали е спазен редът за потребление и използване на СРС “, добави Рашков, който дефинира информацията като „ сбита “ и „ обидно подхвърлена на обществото “, тъй че никой да не може да направи никакъв извод.

Източник: Гласове
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР