Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

МОСВ забрани питейна вода да се ползва за промишлени нужди

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Питейна вода от язовири да не се подава към сдружения и компании за промишлени потребности и енергетика. Това решение разпространиха през днешния ден от Министерство на околната среда и водите. В министерството са изготвили нов график за разрешението водни размери за питейно-битово водоснасбядаване. Количествата са редуцирани в сходство с действително употребяваните през 2019 година количества, открити от контролната активност на съответните Басейнови дирекции.

За язовирите, водите от които се употребяват за питейно-битово водоснабдяване и са с разполагаем размер под 50% от общия, водоползвателите, в това число и ВиК сдруженията, са известени да подхващат ограничения за водоснабдяване от различни водоизточници – повърхностни и подземни, за които имат издадени разрешителни от съответните Басейнови дирекции. Целта е застраховане на питейно-битовото водоснабдяване на съответните обитаеми места.

За язовир „ Асеновец “, чийто % на запълване 28,2%, позволените размери за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани на 0,5 млн. м3, поради ниския размер в язовира. Следва " ВиК " - Сливен да обезпечи останалото количество, належащо за питейно-битово водоснабдяване от различни водоизточници. „ ВиК “ - Сливен е титуляр на 20 разрешителни за водовземане от подземни води, с общ позволен годишен предел – 14,9 млн. м3.

Във връзка с ниския размер в язовир „ Дяково “, който е с % на запълване 35,5% и действително постъпващ нищожен приток, води за промишлено водоснабдяване не са позволени. Промишлените предприятия са известени, че следва да се обезпечават от различни водоизточници, според издадените разрешителни за водовземане от повърхностни и подземни водни обекти. Води за питейно-битово водоснабдяване на промишлените предприятия Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” и „ Ай Ви Пи Комършъл “ не се позволяват, до момента в който не бъдат инсталирани измервателни устройства за премерване на водите, които употребяват от предприятията за питейно-битови цели. Разрешените води за питейно-битовото водоснабдяване от язовир „ Дяково “ са редуцирани в сходство с действително употребяваното през 2019г.

За язовир „ Студена “ са подхванати дейности за оптимално ограничение на водовземането от язовира, като се подават води само за питейно-битово водоснабдяване. Удовлетворена е поръчката на ВиК Перник за месец февруари в размер на 752 000 м3.

Поради редовно подаване на погрешни или манипулирани данни, на басейновите дирекции е предоставено да извършат инспекции за съществуване на сертифицирани и заверени измервателни устройства на язовирите с главно предопределение за питейно-битово водоснабдяване – „ Искър”, „ Бели Искър”, „ Среченска бара”, „ Христо Смирненски”, „ Йовковци”, „ Тича”, „ Камчия”, „ Ясна Поляна”, „ Асеновец”, „ Боровица”, „ Студена”, „ Ястребино”, „ Дяково”, „ Калин” и „ Карагьол”.

При установено несъблюдение ще се създадат наставления в едномесечен период да бъдат инсталирани сертифицирани измервателни устройства на посочените в разрешителните за водовземане места.

На всички язовири, които се употребяват за питейно-битовото водоснабдяване, не се позволява работа на Водноелектрическа централа на енергиен режим.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР