Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Експерти: Язовир „Студена“ не може да бъде излекуван

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Българска социалистическа партия остават разтревожени от водната рецесия. Това стана ясно по време на брифинг на партията.

Над 20 специалисти хидроинженери и строители са посъветвали Българска социалистическа партия за водната рецесия.

И други общини са пред заплаха от режими, посочи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. В рецесия сме, страната е в рецесия, хората са в рецесия, да не бързаме, добави тя и сподели, че се работи на парче, работи се сега, под паника и непрофесионално. Като голям минус тя вижда това, че властта не е изслушала специалистите.

Язовир " Студена " не може да бъде оздравял, счита инж. Лиляна Карафизиева. Перник е изгубен, нищо хубаво не мога да кажа по въпроса, посочи тя. Според нея положението на водоема е знаменателен за това по какъв начин се ръководят водите.

" Язовир " Студена " не може да бъде оздравял, двете му пълнещи деривации са изоставени и не се пълнят ", сподели тя. Инж. Карафизиева уточни, че язовирът седем пъти е бил с този размер на 1 юли. И направи извода, че аргументите за това, което виждаме през днешния ден, не е в Господ, а в ръководството.

За пернишка водна рецесия ще продължим да си приказваме, уверена е тя. София би трябвало да даде вода на Перник, сподели още инженер Каратерзиева. Именно в този момент трябвало да се направи разбор на положението на водния бранш, тъй като и други язовири били в сходно положение.

Водопроводите на Плевен, Ловеч и Троян са с набити дървени чепове на местата на дупките в тръбите, сигнализират още специалистите.

Любомир Дачев, хидроинженер, уредник и координатор на екипи от Българска академия на науките и УАСГ, които през 2013 година са създали сложна експертиза на бент. " Бели Искър ", уточни като виновни за неприятното положение на стената на язовира държавните институции. По думите му те са си прехвърляли отговорността кой да реши казуса, а операторът на язовира " Софийска вода " е финансирал проучване на водоема, само че съгласно концесионния контракт му контракт разноските за усъвършенствания не му се признават. Според него е належащо да се изготви повсеместен хидравличен модел, който да покаже какво ще се случи при разпределяне на повече вода през Рилския тръбопровод към Перник. Той сложи въпроса дали няма да спадне налягането за софийските квартали, които се доставят от. " Бели Искър ".

" Като влезе при неприятното положение на водопреносната мрежа на Перник една вълна, какво ще се случи - дали загубите няма да станат повече ", попита Дачев. Той посочи, че никой не знае кои са проектантите и експертите, които изготвят плана за тръбопровод от Мало Бучино до Перник.

Любомир Дачев насочи вниманието и към различен проблем - по какъв начин прехвърлянето на води от Белмекен ще се отрази на производството на електрическа енергия. " Спирането на деривация " Грънчар " в посока Белмекен може да заплаши - това би трябвало да го каже Електроенергийният систематичен оператор, потреблението на водите на " Белмекен " за произвеждане на електрическа сила ", счита той. Попита дали ще има задоволително вода за произвеждане на електрическа енергия от ПАВЕЦ " Белмекен " и дали може да се чака повишаване на електричеството.

" В момента са дадени 500 милиона за дребни компании. Аз като шеф на дребна компания диря работа. Никаква информация няма, цяла година вървя и диря. Разбрах, че парите са преведени към " Монтажи " АД. Всичко се прави в цялостна анонимност. За тези язовири сътрудниците, които работят са в цялостна конспиративност, съблюдава се една безусловно омерта. Защо е по този начин, откакто сме в една демократична страна ", попита Алеко Томов, шеф на " Водоканалпроект-Чисти води ". Той имаше поради 500-те хиляди лв., които в средата на 2018 година получи Държавната консолидационна компания, благосъстоятелност на Министерството на стопанската система, за поправки на язовирите в страната.

Според Томов в бранша се работи на мрачно. " Правим се на експерти, само че политиката ни настига и най-после ще ни удари, в случай че не вземем някакви ограничения ", предизвести той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР