Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Един разговор, който показва генералния проблем в БНР

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Симона Костадинова, Медиапул

" -Не ви имам вяра.

-Добре.

-Кажете по какъв начин ще работим освен това състояние?

-Аз предлагам да продължим да работим обикновено и умерено, както работи БНР.

-Не може (...) Не виждам по какъв начин ще работим с управлението. Аз това ви запитвам 48-ми път. Как ще гарантирате свободната работа на публицистите, на тези, които не се съгласиха с това един сътрудник да бъде сменян?

Така, както и сега. Така, както и се работи. "

Това е дребен откъс от 20-минутния диалог в ефира на БНР сред дългогодишната водеща Даниела Якова и генералния шеф на радиото Светослав Костов, за който той самичък настоял. Искал с присъединяване си да възвърне естествената спокойна конюнктура в БНР. Вместо това обаче, правилен на традицията си да не дава отговор директно на неуместни въпроси, колкото и пъти да са му заложени (бел. ред- и при чуването му пред Съвет за електронни медии той по този начин и не сподели кой е спрял радиото), Костов сподели за какво в радиото има напрежение, макар връщането на Силвия Великова в ефир.

Якова неколкократно сподели на Костов, че не има вяра на изказванията му за липса на напън за свалянето на Великова, на това, че не знае за подписката на чиновници в радиото в нейна поддръжка, само че и освен. Затова и в границите на целия диалог водещата съвсем непрестанно питаше по какъв начин ще продължи работата в радиото след създалото се напрежение, само че получаваше еднотипни къси отговори.

Според " веруюто " на Костов не е почтено да се подава оставка

От обясненията на генералния шеф се разбра, че той няма никакво желание да подава оставка, тъй като очевидно " веруюто " му е такова.

" Когато се стигне до напрежение и рецесия, най-лесният метод е да си тръгнеш ", сподели той, а водещата го репликира, че е най-достойният.

Той обаче продължи: " Дали е най-достойният, не съм уверен. Всеки има друго кредо, друго верую, разнообразни разбирания за живота. В дните от петък до понеделник, каквото и да беше изказано, щеше да бъде интерпретирано по най-различни способи (...) За мен е по-важно да се възвърне естествената спокойна конюнктура за работа. Предстои ни нещо извънредно значимо – едни локални избори, които, както се оказва, няма да бъдат въобще леки. Минавайки през всичките си години в БНР, аз досега не съм виждал една такава акция, която стартира толкоз рано под една или друга форма ".

Водещата го попита за какво в разгара на абсурда е оставил към този момент някогашния началник на " Хоризонт " Николай Кръстев самичък да приказва пред медиите за свалянето на Великова, той реши да оправдае неналичието си с това, че говорел с представители на Комисията за контролиране на известията (КРС) и Съвет за електронни медии поради прекъсването на радиото.

" Това не е причина (бел.ред - за отсъствието) при такава спешна обстановка ", означи Якова.

Той пък отговори, че концепцията била " да бъде овладяна тази спешна обстановка ", само че не се разбра дали се е очаквало това да стане с подадената от Кръстев оставка. След това шефът на БНР стартира да сипе суперлативи по адрес на Кръстев.

Има или няма отговорен за прекъсването на радиото?

За малко диалогът се трансферира към провелото се в понеделник чуване в Съвет за електронни медии, от което трябваше да се разбере кой и за какво спря радиото, само че членовете на регулатора не получиха явен отговор от генералния шеф.

" Общото мнение е, че сте показали като отговорни всички други към вас, само че самия вие не поемате отговорност ", сподели водещата.

Той пък одобри безусловно думите ѝ и отговори, че " такова нещо не съм споделил ".

" Такова е общото усещане от диалозите в Съвет за електронни медии ", още веднъж акцентира Якова, само че Костов отвърна, че никого не бил посочвал, а просто " минал през последователност ". С обясненията пред Съвет за електронни медии обаче шефът на БНР на процедура си изми ръцете с техническия шеф Пламен Костов, който предложил прекъсването.

Водещата напомни резултата от инспекцията на ДАНС, която е посочила, че е нямало потребност от прекъсване на сигнала. " Това, което знам от господин Пламен Костов, е, че имаме механически проблеми, които са съществени ", отговори генералният шеф.

Такъв механически проблем не е открит нито от прокуратурата, нито от ДАНС, нито от КРС, които също участваха в инспекцията. Нещо повече, в нея е записано, че прекъсването на " Хоризонт " е отвън всевъзможни графици, неоснователно е и има подозрения даже за длъжностно закононарушение при реализирането му. Но Костов продължава да твърди, че има механически проблем, без да е кадърен да го изясни.

Директорът добави, че сега обстановката с техническото положение не е изключително добра, тъй като от години не е правена планова профилактика. И след това сподели, че няма отговорни за прекъсването на радиото:

" Не мога да кажа, че някой има виновност. Ако би трябвало да търсим виновността, може би би трябвало да я търсим някъде по-назад, в хората, които вероятно са доставяли друга техника, хората, които вероятно са работили по техническото създаване. Мисля, че е по-добре да разберем къде е казусът, с цел да бъде решен и с цел да не стават такива неща ".

Шефът на БНР изясни, че техническият шеф на радиото е в заплатен годишен отпуск, само че не поради абсурда, а тъй като имал празник. " Подарихте му един превъзходен подарък ", сподели водещата, имайки поради точно прехвърлянето на виновността. И акцентира, че подписът под решението е на генералния шеф, без значение кой го е предложил.

Кой изиска свалянето на Великова?

Якова попита и кому е било нужно свалянето на Силвия Великова от ефир. Отговорът беше ориентиран към към този момент някогашния и.д. на стратегия " Хоризонт ":

" Николай Кръстев, който изпълняваше длъжността шеф на стратегия " Хоризонт ", има своите професионални визии за програмата. Правилни или неправилни - той има своите визии. Мисля, че господин Кръстев е един доста добър публицист с визии за програмата ".

Водещата пък акцентира, че промени се вършат когато имаш професионални забележки и професионални претекстове, само че в БНР има процедура преди такива дейности да се приказва с водещия или репортера.

" Вие казвате, че няма политически напън. Не можете да убедите нито един човек в това. Наистина ви го споделям. И в случай че идвате тук, с цел да се успокои ситуацията – дайте откровени отговори ", подкани водещата.

В отговор Костов заявява " откровено ", че не е имало политически напън и изясни, че концепцията е естествената конюнктура да бъде възобновена " под една или друга форма ".

По информация на Mediapool предходната седмица Костов е декларирал, че в случай че Великова не изчезне от ефира най-малко до избора на основен прокурор, радиото ще бъде унищожено, а той самият – " приготвен ". Проверката за прекъсването на " Хоризонт " бе осъществена под директното управление на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев.

А диалогът приключи с въпрос, с който стартира: " Три години ви е мандатът, а стартира напрегнато. Затова ви запитвам по какъв начин ще работим ".

" Надявам се добре и чудесно ", отговори Костов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР