Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Адвокатите в Пловдив с обща позиция срещу Иван Гешев

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Адвокатският съвет в Пловдив изпрати свое мнение до Висш съдебен съвет, в което подлага на критика изявления и позиции на Иван Гешев. Писмото е изпратено и до Висшия адвокатски съвет. Двете институции единствено преди два дни излязоха една след друга с позиции, в които предложиха на медиите да не подлагат на критика Гешев и кандидатурата му за основен прокурор. Горе-долу по същото време Прокуратурата се възмути от изявления в български вестници още веднъж във връзка личността, професионалните и моралните качества на Иван Гешев. На няколко пъти Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет натърти, че кандидатурата на Гешев е подкрепена от цялото съсловие. Писма в този дух писаха и следователите.

Адвокатите от Пловдив обаче имат друго мнение. „ Разбирането на заместник-главния прокурор и претендент за основен прокурор Иван Гешев за разделянето на управляващите е в несъгласие с съществени правила на държавното устройство и ръководство, залегнали в българската Конституция “. Това се споделя в мнението на Адвокатски съвет Пловдив, написа „ Под Тепето “. Адвокатите застанаха през вчерашния ден зад обща позиция по отношение на даденото от Гешев изявление за Българска национална телевизия на 23 юли. Те декларират безапелационното си противоречие с прокламираните от единственият претендент за основен прокурор позиции и дефинират някои изявления от това изявление като „ неприемливи “. От съвета напомнят, че са приели свои правила и условия, на които би трябвало да дава отговор личността на основния прокурор. Припомнят и дефинира изказвания и мнения на Гешев към този момент в качеството му на претендент за основен прокурор.

„ На 23 юли 2019 година в изявление, обещано за Българска национална телевизия, издигнатият единствен претендент за Главен прокурор на Република България– господин Иван Гешев, заявава следното: „ Но госпожа Лулчева нали не забравяме, че е юрист на един от най-богатите обвинени и подсъдими нарушители, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да пази и да взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината. Спазването на правилото на обективната истина е обвързване единствено на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги задържам, нейната работа е да ги избавя. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за ползи. “ В същото изявление, господин Гешев декларира още: „ А във връзка с господин Борисов, не споделям визията да ги назовем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени. “

В качеството си на орган на Адвокатска гилдия Пловдив, чувствайки отговорността си пред нашите сътрудници и българското общество, заявяваме безапелационното си противоречие с прокламираните от господин Гешев в цитираното нагоре изявление позиции, които намираме за неприемливи изявления от страна на претендент за Главен прокурор на Република България, написа в мнението.

Позволяваме си да напомним на господин Гешев, че в редица свои решения, Конституцинният съд на Република България е изяснил, че ситуацията на адвокатурата е уредено в Конституцията. То разрешава на юристите да бъде предоставено от закона изключително правно състояние, което да им даде опция да извършват пълноценно главната си функционалност – да подкрепят жителите и юридическите лица при отбраната на техните права и законни ползи. В правовата страна нуждата от изключително почитание и особено подпомагане на юристите не може да бъде отречена поради изключително значимата им роля в отбраната на правата и законните ползи на жителите и юридическите лица, припомнят пловдивските юристи.

В светлината на изложеното, изцяло недопустимо е претендент за Главен прокурор на Република България да има разбирания за същността на адвокатската специалност и фигурата и ситуацията на юриста, разнообразни от залегналите в Конституцията на Република България. Считаме, че функционалностите на прокурора не включват арестите на жители, без да е потвърдена в задоволителна степен тяхнатасъпричастност към осъществяването на несъмнено закононарушение. Българската адвокатура от своя страна се бори за точното използване на законите на страната по отношение на всички и в доста случаи е последната бариера пред похищенията над правата и законните ползи на жителите. Противно на направените внушения в цитираното изявление, които не престават да се тиражират в разнообразни медии, българската адвокатура има интерес от една работеща прокуратура, която реализира функционалностите си напълно в рамките, написани от Закона. Именно взаимната професионална работа на адвокатурата и магистратите е гаранция за спазването на закона и на правата на жителите, обобщават юристите. Напомнят също и за разделянето на управляващите, залегнало в Конституцията на Република България.

„ Ето за какво, като поддържаме напълно изразените позиции от голям брой сътрудници / в това число уважавани членове на нашата гилдия / против посочените мнения на господин Гешев по горепоставените въпроси в изявлението му, обещано за Българска национална телевизия на 23 юли 2019г., молим към Висшия адвокатски съвет да съобщи експлицитна и виновна позиция, дали личността на господин Гешев дава отговор на критериите, залегнали в признатото на съвещание, извършено на 19.07.2019г., от Висшият адвокатски съвет Становище по отношение на качествата, които би трябвало да имат претендентите за Главен прокурор на Република България.

Призоваваме Висшият правосъден съвет, при разискването на кандидатурата на господин Гешев за основен прокурор, да вземе поради изразените от него позиции в цитираното нагоре изявление, при образуване на преценката дали същият отговоря на условието за високи професионални и нравствени качества в степента изискваща фигурата на основния прокурор.

Използваме случая да изразим и позицията си, че несъвместимо с правилата на правовата страна и презумпцията за невиновност, е да бъдат изнасяни в задатък и отвън подтекста обособени доказателства, събрани по висящи наказателни производства, за да се внуши виновността на разположение, което не е наказано с влезнала в действие присъда за съответното действия.Подобен метод жестоко подрива престижа на правосъдната власт и безпричинно и мощно визира правата на обвинените, за които с цялостна мощ работи презумпциятаневиновност, която сходно на правилото на разделянето на управляващите е основополагаща за съвремената правова страна.

Апелираме към всички адвокатски колегии и сътрудници в страната, които се усещат публично ангажирани и виновни за изразят своята позиция по поставените въпроси, което ще разреши за основен прокурор да бъде определена персона, отговаряща в най-пълна степен на критериите и упованията на правната общественост, както и на българското общество! “, приключва позицията на юристите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР