Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Безконтролното финансиране на партиите превръща държавата в разграден двор

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Решението да се понижат партийните дотации от 11 лева на 1 лева за получен глас и да се позволи на партиите да получават финансиране от компании ще трансформира страната в разграден двор. За това предизвестяват в своя позиция специалистите на „ Прозрачност без граници “. Те дефинират решението, взето с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Патриотите, като „ писано на коляно “.Добавят, че то отваря вратата за голям брой отрицателни феномени в икономическия и политическия живот на страната.

Безконтролното финансиране от страна на бизнеса не е позволено даже в най-либералните страни, пишат от организацията.

Неограниченото по мярка приемане на дарения от юридически лица значи, че една партия може да получи 1 милион единствено от една компания и да се трансформира в частната партия на фирмата-дарител. Такава процедура не е позволена даже в демократичната политическа система на Съединени американски щати. Доказателство за неверната посока на промени в българското законодателство е и вчерашното решение на Народното събрание в Австрия, който след корупционен скандал вкара предел от 7500 евро за обособените дарения от бизнеса и общ предел от 750 000 евро на всички дарения, които една партия може да получи в границите на една календарна година,изтъкват от организацията.

Друг проблем е, че измененията позволяват партиите да се финансират и от държавни или общински компании. Тази процедура бе необятно употребена за източване на такива сдружения в предишното.

Освен това се дава опция партиите да получават пари и от компании, участващи в публични поръчки или пък концесионери, които са непосредствено подвластни от държавни решения.

Асоциация " Прозрачност без граници “ смята, че законодателството би трябвало да подсигурява финансирането на политическата активност в България в сходство с водещите демократични стандарти, а не да напасва закона по отношение на практиките за заобикаляне и нарушение на съществуващите закони и стандарти по отношение на балканските нрави и теснопартийните сметки. В тази връзка продължаваме да настояваме, че най-съществените проблеми при финансирането на политическата активност са свързани с неефективния надзор върху финансирането на политическите партии и на предизборните акции, написа още в позицията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР