Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Ново двайсет от ДПС: Искат 11 лева субсидия

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

От Движение за права и свободи трансформираха позицията си по тематиката за партийните дотации и в този момент към този момент тяхното мнение въобще не се приближава до това на ГЕРБ, макар че в четвъртък оповестиха друго. Приоритет на Движение за права и свободи е дотацията да остане 11 лв. на глас, стана ясно през днешния ден от думите на Йордан Цонев пред БНР.

Припомняме, че единствено преди няколко дни Движение за права и свободи внесоха своето предложение за 0 лв. дотация и оповестиха, чезаедно с ГЕРБ са се разбрали да промени в закона, които да разрешават отворено финансиране на партиите от частни субекти. След бурното неодобрение на Патриотите от сговора сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, точката за дотациите бе изтеглена от дневния ред на депутатите в петък. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов в директен текст прикани Бойко Борисов да реши с кого ще ръководи – с Движение за права и свободи или с Патриотите. От Българска социалистическа партия бяха безапелационни, че към този момент е легитимирана замяна на ръководещото болшинство.

Днес Цонев твърди, че в действителност позициите на Движение за права и свободи и на ГЕРБ в действителност нямат нищо общо.По думите му изцяло несъстоятелно било да се желае дотацията да е 1 лев или нула лв.. Зам.-председателят на групата на Движение за права и свободи изясни даже, че неговата партия е срещу финансирането на партиите с пари от бизнеса. Но били принудени да създадат това предложение, тъй като предлагането на ГЕРБ е било единствено за намаляването на дотацията до 1 лев., а в този момент съществуващата възбрана за финансиране от стопански субекти оставала.

Цонев сподели, че смяната на механизма за финансиране на партиите има потребност от време за спор, само че откакто Борисов внесе предлагането си за понижаване на дотацията до 1 лева, то е придвижено доста бързо. Той оправда всички дейности и апели на Движение за права и свободи с това, че нямало време да се преговоря и да се мисли. Цонев отхвърли и досегашните пояснения на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, че можем възприемем американски модел за финансиране на партиите.

„ Можем да използваме доста европейски модели за финансиране на партиите. Например в Холандия, колкото пари събере партията от дарения, толкоз им се дава от страната. Ако финансирането на политическите партии не е от бюджета, то ще се основат зависимости. Ние от Движение за права и свободи не го желаеме “, са днешните думи на Йордан Цонев. Според него точно с помощта на Движение за права и свободи предложение за 1 лев дотация не било гласувано в петък. Официалната версия на ГЕРБ за отлагането на точката бе, че не еготов отчетът на бюджетната комисия. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи тогава, че той е изискал отлагането, до момента в който не бъде разисквана смяната на съдружен съвет на ГЕРБ и " Обединени патриоти ".

Междувременно и от ГЕРБ се чуха гласове, че може да трансформират позицията си за 1 лев дотация. Правосъдният министър Данаил Кирилов прикани да се изчака Коалиционния съвет във вторник и тогава да се вършат изводи и мнения. Вероятно би могло да възникне трансформация на това мнение, само че допускам, че няма да има никаква смяна в нашата позиция, сподели Кирилов пред Националното радио.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР