Номинацията на Йордан Иванов за кандидат кмет на Пловдив и

...
Номинацията на Йордан Иванов за кандидат кмет на Пловдив и
Коментари Харесай

Десният избор – нито Дани, нито Данчо

Номинацията на Йордан Иванов за претендент кмет на Пловдив и с мандат да работи за дясно обединяване в града за локалните избори следващата година фрапантно е надминало въображенето на множеството десни деятели и гласоподаватели. Те са сюрпризирани от този избор и такива са реакциите след общото заседание на ДСБ в Пловдив, което излъчи своя водач за претендент кмет на десницата.

В обединението " Демократична България “ не примат с екстаз номинацията на Иванов, защото е едностранно наложена и той не е притегателната фигура с благоприятни условия да изнесе тежката предизборна борба, нито се радва на известност. Десните гласоподаватели не откриват бекграунд, който да направи тази кандидатура значима.

Другият въпрос е дали Дани Каназирева, играла на последните избори с " Нова България “, може да бъде убедителната фигура, само че той от дълго време е получил отговор. Дани се е разкрила изцяло пред десния гласоподавател. След изборите през 2015 година написах, че сред нея и политиката има една фасада. И питах допустимо ли е да те настигне политическа гибел даже и с 13 % от гласовете на локалния избор – 16 000 гласоподаватели. Това несъмнено се питаше и Дани Каназирева.

Възможно е, тъй като в дългата си предизборна кампания  тогава – към седем месеца, госпожа Каназирева нападаше най-вече дясното ръководство на града. Но изборните резултати дадоха право на дясна коалиция да ръководи града. Оказа се, че тя е останала в левия бранш.

Възможно е, тъй като сред двата тура тя прикани да се гласоподава за десния претендент, само че остави гласоподавателят да дефинира кой е той.  А той беше боксовата круша в нейната предизборна тактика.

Възможно е, тъй като Дани Каназирева разгласи, че няма да влиза в партийни схеми и сделки, само че бързо се контракти за ръководител на Общински съвет и на драго сърце одобри поддръжката на Иван Тотев и ГЕРБ.

Възможно е, тъй като тя на процедура е излъгала гласоподавателите си, които желаеха промяна на управническия модел. След изборите тя изиска да бъде част от този модел.

Възможно е, тъй като всяко нещо, което служи за фасада, рано или късно си остава единствено фасада.

Така към този момент е явно, че следва разграничаване от тези две кандидатури и опит да се откри претендент, който не е злепоставен политически и обществено различим. Така незабавно отпада и лансираният като компромисен вид Георги Титюков, който след толкоз години във властта надали е любим на тези, които желаят да сменят статуквото.

Задачата пред десните, проведени под знамената на " Демократична България “, наподобява прекомерно комплицирана. Ако отново неглижират факта, че ще се борят против също десен претендент, ще бъдат изложени на рисковете от локалните изборите през 2015 година. Ако номинацията на Данчо Иванов за общ десен претендент не бъде анулирана под съдружен напън – на Дани към този момент е анулирана, ще има още " обединителни “ кандидатури. Така десницата ще продължа да подклажда войната против себе си. А десните гласоподаватели в Пловдив чакат да видят кротичък контракт с доста подписи и обща читава кандидатура. Това ще е обединяване с забележим резултат.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР