НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна,

...
НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна,
Коментари Харесай

Хиляди пенсионери без увеличение на пенсиите

НОИ е залят от тъжби от пенсионери в цялата страна, заяви на блицконтрол в обществената комисия на Народното събрание общественият министър Бисер Петков.
Най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът усили минималната пенсия на два пъти до 200 лева, или с общо към 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се покачат с 2.4%. Някои пенсионери не са получили действително даже и това минимално нарастване, написа в. "Сега ".

Проблемът бе подложен от депутата от Българска социалистическа партия Милко Недялков, който алармира, че пенсионери от неговия район - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% нарастване на пенсиите.
Бисер Петков, който, преди да заеме министерския пост, бе шеф на Национален осигурителен институт, изясни, че през лятото и той е схванал за казуса, въпреки и импровизирано от осигурителния институт, и останал извънредно сюрпризиран. Пред БНР той съобщи, че е станала неточност при преизчисляването на новите пенсии. Някои пенсионери са получили с 2.4% по-ниска индексация на пенсиите си.

По думите на Петков повода за грешката е зародила поради новата формула за индексиране, която се ползва от тази година. Министърът към този момент е изискал от Национален осигурителен институт публична информация за това какъв брой души са получили по-ниско покачване.

Според Петков при преизчисляването на пенсиите, което става за първи път по новия механизъм, пенсиите са се върнали към датата на разпределяне, след което са били обновени. "През 2008 година за избрани пенсии има разпореждане, което им лимитира размера и е довело до там, че за избран брой пенсионери това нарастване не е 2,4%, а е по-ниско ", добави общественият министър.

За решаването на казуса Петков планува в бюджета на публичното обезпечаване да се вкара текст, който да не позволява процентът да бъде по-нисък, от този, който ще бъде избран в бюджета.

До тази година тези оптимални суми са се увеличавали дружно с всички пенсии по швейцарското предписание. Тази година обаче индексацията беше осъществена по нов метод - не с % върху размера на пенсията, а с нарастване на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така оптималната сума останала без индексация и е попречила на цялостно нарастване от 2.4% през юли. Министър Петков даде обещание, че за следващата година ще запишат текст в закона, който да не разрешава повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР