Ноември е месец на мъжкото здраве. В световен мащаб той

...
Ноември е месец на мъжкото здраве. В световен мащаб той
Коментари Харесай

Нов терапевтичен подход дава надежда на пациентите с рак на простатата

Ноември е месец на мъжкото здраве. В международен мащаб той е отдаден на повишението на осведомеността и предварителната защита на рака на простатата и тестисите. Ракът на простатата е вторият най-често срещан карцином при мъжете и четвъртата най-разпространена форма на рак изобщо.

Проф. доктор Марта Хофман, експерт по ядрена медицина в най-голямата частна болница в Австрия – Wiener Privatklinik, споделя за последните новости при лекуването на рак на простата при пациенти в напреднал етап. Проведените досега изследвания демонстрират, че лечението с лутеций-177-PSMA, усилва продължителността на живот при пациенти с метастатичен карцином на простатата. Новият лечебен метод понижава серумните равнища на PSA (простатно-специфичен антиген) с към 50% при почти 70% от пациентите, подложени на новото лекуване.

Проф. Хофман, ракът на простатата е измежду най-разпространените форми на рак при мъжете, само че за жалост, в някои случаи бива диагностициран късно. Какви са новостите в актуалните способи за лекуване на този тип карцином?

При пациенти с метастатичен рак на простатата, при които класическото лекуване не дава резултат, към този момент може да се ползва ново, революционно лекуване – терапия с Лутеций-177-PSMA, която усилва продължителността на живота. Тя е ориентирана към пациенти, които са получили антихормонално лекуване и химиотерапия с Доцетаксел.

Какво тъкмо прави лечението с лутеций и за какво се предлага единствено когато класическото лекуване не оказва помощ?

Лутеций-177-PSMA се свързва с избрани рецептори на раковите кафези и провокира местен радиотерапевтичен резултат като излъчва β частици. Според оповестените досега изследвания, тази терапия се потвърждава като доста ефикасна, само че защото към момента не е публично утвърдена, откритите лечения (като интервенция, хормонална терапия, лъчетерапия и химиотерапия) би трябвало да бъдат приложени преди да се премине към лечението с Лутеций-177-PSMA.

Има ли проучвания, които би трябвало да бъдат направени, преди да се стартира терапия с Лутеций-177-PSMA?

За да се види дали лечението би била ефикасна, би трябвало да се създадат компютърна томография и проучване с простатно-специфичен мембранен антиген (PSMA). Тези проучвания демонстрират, дали всички или множеството органи, наранени от рака (лимфни възли, костна система и т.н.) ще понесат съответното количество терапия с Лутеций-177-PSMA. В допълнение би трябвало да се ревизират броя на кръвните кафези и положението на бъбреците. В някои случаи е нужна сцинтиграфия на слюнчените жлези и бъбреците.

Как се дефинира курсът на лекуване?

В нашата процедура, щом казусът на пациент бъде показан и разискван с борда на Центъра за ракови болести WPK Academy Cancer Center и членовете на мултидисциплинарния екип предлагат терапия с Лутеций-177-PSMA, се назначават съответните кръвни и образни проучвания. Лутеций-177-PSMA (радиоактивен) се поръчва самостоятелно за всеки пациент (това е изключително значимо, защото този радиоактивен изотоп не може да бъде съхраняван в клиника дълготрайно време като други медикаменти).

Само пациенти с рак на простатата ли могат да се възползват от тази терапия, или тя се ползва и при други типове рак?

Терапията с лутеций-177 е радиоактивната част от лечебното съединяване Лутеций-177-PSMA и сега се ползва единствено при напреднали форми на рак на простатата.

Използването на белязани с лутеций-177 соматостатинови рецепторни агонисти, да вземем за пример, е необятно публикувана процедура за терапия на невроендокринни тумори. Тя се ползва доста преди да стартираме да използваме простат-специфичния мембранен антиген (PSMA) с позитрон-емитиращи радиофармацевтици (PET Tracers) и Лутеций-177 за отнасяне на рак на простатата.

Терапията с Лутеций-177-PSMA се ползва на доста малко места по света. Какво друго предлага клиниката, в която работите Вие?

Терапията с Лутеций-177-PSMA в никакъв случай не трябва да се ползва независимо, като аспирин. В Академичния център за ракови болести преглеждаме деликатно здравната история на всеки пациент самостоятелно, с цел да решим кое е най-хубавото лекуване за съответния пациент. Преди да се вземе решение за възможна терапия с Лутеций-177-PSMA, вършим позитронно-емисионна томография и компютърна томография (PET-CT), както и диагностика с PSMA (простатно-специфичен мембранен антиген). След лечението се прави скенер на цялото тяло. Центърът е оборудван с гама камера, която демонстрира абсорбирането на Лутеций-177-PSMA във всяка част на тялото след всеки цикъл на лечението.

Какви са противопоказанията за използване на лечението?

Бъбречна непълнота, невисок брой на еритроцитите и тромбоцитите, дълготрайност на живота под 3 месеца.

Има ли някакви странични резултати от лечението?

The function of the salivary glands can be temporarily impaired (dry mouth, loss of taste, local discomfort). Kidney function and the number of blood cells (leukocytes, platelets) may decrease and need to be monitored closely.

Временно може да се повреди функционалността на слюнчените жлези (сухота в устата, загуба на усет, местен дискомфорт). Функцията на бъбреците и броят на кръвните кафези (левкоцити, тромбоцити) може да намалее и по тази причина би трябвало да се следи деликатно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР