Но въпреки невинния си предмет, тя беше поставена в списъка

...
Но въпреки невинния си предмет, тя беше поставена в списъка
Коментари Харесай

Библиотеката на Алабама едва не постави детска книга, написана от автор на име Гей, в списъка на забранените поради това, че е „сексуално явен“

Но макар почтения си предмет, тя беше сложена в листата на „ полово очевиден “ книги от публичната библиотека на окръг Хънтсвил-Медисън (HCPL) в американския щат Алабама.

Книгата щеше да бъде отстранена от детския раздел на библиотечната система, само че чиновниците уловиха грешката, преди да бъде извадена от рафтовете.

Според деятелите на акцията този ход би бил част от възходяща наклонност в Съединени американски щати.

Асоциацията на американските библиотеки (ALA) документира 1269 претенции за цензуриране на библиотечни книги и запаси в 2022 година - най-големият брой опити за възбрана на книги, откогато ALA стартира да събира данни за цензурата в американските библиотеки преди повече от 20 години.

Около 48% от „ провокациите “, както ALA назовава опитите за приемане на книга, отстранена от проявление, се организира в публични библиотеки и 41% в учебни библиотеки.

Осъден на гибел пандизчия се бие като „ тестов обект “ за нов способ на осъществяване

ALA споделя, че най-честата причина за „ предизвикателство “ на книга е да отбрани други, постоянно деца, от сложни хрумвания и информация, със „ полово намерено “ наличие, „ афектиран език “ или материал „ неуместно за никоя възрастова група “ е постоянно представено опрощение.

В някои случаи даже Библията е неразрешена.

Но практиката е спорна, като ALA споделя, че се опълчва на цензурата и документира „ провокации “, с цел да увеличи осведомеността като част от напъните за обезпечаване на свободен достъп до информация.

Изображение: File pic

Изпълнителният шеф на HCPL Синди Хюит сподели на американския новинарски канал AL.com Read Me A Story, Стела беше неправилно включена в листата от 233 заглавия, които ограничаваше заради основната дума „ гей “.

Г-жа Хюит сподели: „ Очевидно е, че няма да пипаме тази книга по каквато и да е причина. < /p>

„ Искахме да бъдем самодейни и да позволим на нашия библиотечен личен състав да преглежда сбирката ни и да взема решения за пренасяне на материал към по-възрастна възрастова група, а не някой извън да диктува това вместо нас “, сподели тя, наричайки го „ проблем с недоумение “.

Списъкът на HCPL е подложен на критика, че е ориентиран към LGBTQ общността, сподели AL.com.

Аликс Ким-Йон, управител по разпространяването в клона на библиотеката в Медисън, сподели, че е „ галактическа подигравка “, че обстановката ескалира по време на Седмицата на неразрешените книги, която се организира сред 1 и 8 октомври.

„ Решението беше взето “, сподели тя. „ Нямаше спор. Нямаше диалог. Ето какво се случваше.

„ Защо просто едностранно преместваме всичко това, преди още някой да се е оплакал от тези книги? “

Г-жа Хюит сподели, че не знае какъв брой книги са преместили и върнали библиотекарите.

Прочетете още:
Забранената книга на Джуди Блум излиза на огромния екран
Заплашват ли християнските националисти да трансфорат Съединени американски щати в религиозна страна?

Членовете на общността с групата Read Freely Alabama, която е срещу „ провокациите “ на книгите, посетиха няколко клона и сформираха лист от 40 книги, преместени в секцията за възрастни от разнообразни клонове в окръг Медисън.

Публицистът на госпожа Гей, Кирстен Брасард от Groundwood Books, сподели пред AL.com, че книгата на нейния клиент, оповестена за първи път през 2013 година, в никакъв случай до момента не е била „ цензурирана по простъпка “.

„ Въпреки че явно е смешно нашата картинна книга да се появи в техния лист с цензурирани книги единствено тъй като фамилното име на създателя е гей, нелепостта на този факт не би трябвало да омаловажава сериозността на обстановката. “

Седмицата на неразрешените книги „ отпразнува свободата на четене и осветява актуалните и исторически опити за цензуриране на книги в библиотеки и учебни заведения “, сподели Американската библиотечна асоциация на своя уеб страница.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР