Но трябва да признаем - за последните две десетилетия талибаните

...
Но трябва да признаем - за последните две десетилетия талибаните
Коментари Харесай

Талибаните: Версия 2.0. По-зрели, схващащи медиите и все така лицемерни

Но би трябвало да признаем - за последните две десетилетия талибаните са съумели да усвоят някои хитри дипломатически трикове. И в този момент благодарение на изпипани медийни акции талибаните показват един много свежарски собствен облик - на върли бранители на правата на дамите и религиозните малцинства, на положителните самаряни, които оферират амнистия и прошка на враговете си.

С тази тактичност талибаните печелят на своя страна някои благосклонности. Което единствено по себе си е изумителен поврат, имайки поради обстоятелството, че приказваме за един смъртоносен режим, който напълно наскоро изключваше дамите изцяло от публичния живот и сриваше със земята културното завещание. Но към днешна дата в обществените мрежи талибаните манифестират напълно друг облик, който няма общо с тъмното им минало.

След влизането на талибаните в Кабул, бойците разгласиха фотоси и видеа, които се демонстрират като най-обикновени и изцяло налични за обществеността хора, които спортуват, ядат сладолед, наподобяват добре и са... естествени. Лидерите на талибаните (които са сунити) даже се демонстрират на шиитски мероприятия, някои разгласяват видеа на девойки, ходещи на учебно заведение след завладяването на Херат. В едно от своите изказвания формален представител на новите властници на Афганистан даже отбелязва изцяло изрично, че страната няма да се употребява за дом на нови терористични групировки. В същото време обаче показаха - Афганистан към този момент няма да е демократична страна.

Всичко е въпрос на имидж. И тази пиар акция към този момент дава първите си резултати в някои задгранични столици. Посланикът на Пакистан в Европейски Съюз дефинира всички послания, които идват от Афганистан, като “позитивни”. Външното министерство на Русия също показват, че талибаните са почнали да възвръщат публичния ред и дават гаранции, че локалните поданици и дипломатите са в сигурност. Като “окуражителни” пък бяха избрани посланията на новите управници на Афганистан от върховен посланик на Обединените арабски емирства. ОАЕ, Пакистан и Саудитска Арабия са единствените страни, които признават за законно ръководството на талибаните през 1996 година Китай към този момент съобщи, че талибаните следват вярната посока.

Но към този момент започнаха да се появяват пукнатини в новия облик на талибаните.

Според анализатори това се дължи на самия 21 век - свободното пътешестване, наличната информация, обществените мрежи. Талибаните към този момент са били по света, говорили са с представители на великите сили. Установили са пряк контакт със Съединени американски щати, Русия, Китай, Иран. Талибаните имат доста по-ясна визия за ползите си. Но към момента е доста мъчно да им се има вяра, настояват анализатори.

Нещо повече - всички обещания на талибаните пристигнаха на фона на относително злокобни предизвестия. Правата на дамите, показаха новите управници на Талибан, ще бъдат зачитани в рамките на ислямското законодателство. Това не е единствената поръчка по какъв начин тъкмо талибаните ще съблюдават човешките права съгласно личните си показа. Има твърден еясни условия, а новите водачи не дават изключително доста детайлности за това какво ще се случи в бъдеще.

И тук фасадата на тяхната тактика стартира да се пропуква. Колкото и добър имидж да имат талибаните в обществените мрежи и колкото и “санитарни” да наподобяват, насилието се крие доста мъчно. Според журналистически репортажи талибаните към този момент са екзекутирали прочут публицист и родственик на публицист от “Дойче веле”. Жените телевизионни водещи са свалени от ефир, а талибаните се сблъскаха с цивилен митинги в Джелалабад, където имаше и жертви. Други фрагменти демонстрират по какъв начин хората биват влачени по улиците и пребивани. Унищожаването на някои скулптури на известни исторически персони в Афганистан към този момент стартира и провокира гневни публични реакции. Въпреки обещанията, че няма да има репресии, BBC към този момент предават, че талибаните са почнали лов от врата на врата на хора по лист.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР