Но тъй като идва и си отива, не се приема

...
Но тъй като идва и си отива, не се приема
Коментари Харесай

Сезонното афективно разстройство – или ЕАД – не е просто „зимен блус“

Но защото идва и си отива, не се приема на съществено – макар че може да бъде „ трудно “ за страдащите.

Акронимът не постоянно оказва помощ. Това е една от най-хубавите стенографии в психиатрията, споделя доктор Уейнрайт, само че също по този начин е елементарно да се съобщи като „ просто “ горест.

Всъщност това е „ повтаряща се депресивна фаза “, която се появява в избрани моменти на годината – най-често през зимата, макар че през лятото за някои хора – и е в „ ремисия “ през останалата част от годината, споделя доктор Уейнрайт.

„ В предишното е категоризиран като свое лично „ нещо “ и ние към момента използваме терминологията сезонно афективно разстройство, само че това е подтип на огромна меланхолия. “

Между 0,5% и 2,4% от популацията страда от него – някъде сред 268 000 и 1,6 милиона души в Обединеното кралство.

Най-често срещаното пояснение за ЕАД е неналичието на слънчева светлина през зимата.

Неполучаването на задоволително ярка светлина в очите ни може да аргументи „ погрешно запалване на циркадния темп, вътрешният часовник на тялото ", споделя доктор Уейнрайт.

Свръхпроизводството на мелатонин, хормонът, който контролира съня, също може да накара хората да се усещат изтощени и по-малко енергични.

Други фактори са в игра, само че не са изцяло разбрани. Серотонинът, невротрансмитер и хормон, който въздейства върху настроението, апетита и съня, също е забъркан в причиняването на САР, както и витамин D - само че точната им роля към момента се изследва.

Какви са признаците на САР? < /p>

Тъжното се характеризира с изключителна отмалялост, отдръпване от обществена интензивност, нараснал вкус, наддаване на тегло и жадност за въглехидрати.

Други признаци включват „ дълготрайно неприятно въодушевление... безпокойствие, нервност, ниско самочувствие -чувствие или понижена дарба за концентриране ", споделя психотерапевтът Елоиз Скинър пред Sky News.

Хиперсомнията на САР е друга от типа отмалялост, която кафето ще поправя, акцентира доктор Уейнрайт: " Това в действителност е просто да не можеш да станеш от леглото, в случай че в действителност нямаш незабавна потребност да го направиш, и да спиш за тези в действителност дълги интервали. "

Социалното отдръпване може да „ попадне в циничен кръг ", прибавя той. „ Няма да излизате на открито, тъй като се чувствате изтощени и не желаете да виждате хора в това положение, тъй че оставате у дома по-дълго и това просто утежнява обстановката. “

ТЪЖНИ лампи, CBT и неправилни схващания

Прекъсването на тези поведенчески вериги за противоположна връзка благодарение на CBT - когнитивно-поведенческа терапия - е потвърдено, че работи при SAD.

Светлинната терапия също има положителни доказателства зад нея, изключително потреблението на доста ярки светлина до 10 000 лукса, споделя доктор Уейнрайт. Това включва седене пред лайтбокс или „ ТЪЖНА лампа “ за 30 до 60 минути всяка заран, с цел да се симулира слънчевата светлина, която липсва през зимата.

Наличието на светлини, които постепенно се затоплят заран, симулирайки зазоряване, може също са потребни, споделя доктор Уейнрайт.

Антидепресантите също могат да работят добре, споделя той, в това число SSRIs като флуоксетин (Prozac) и сертралин (Zoloft).

Бупропионът нормално е постановен в Съединени американски щати, макар че сега не се предлага в Обединеното кралство. Използва се като превантивна мярка и се предписва няколко месеца преди зимата и се приема до пролетта.

Поддържането на добра хигиена на съня (добра рутина) и спазването на циклите сън-събуждане също е от изгода, доктор Уейнрайт споделя – макар че той признава, че това е „ по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи “, когато сте „ от самото начало изтощени “.

Има редица ефикасни лекувания за SAD, споделя той, тъй че хората нямат да „ страда в безмълвие “.

Но има и редица неправилни схващания по отношение на оправянето с него: „ Идеята, че можете да надминете това или просто да отидете на разходка в парка или да прекарате повече време с приятелите си или спрете да ядете толкоз доста или спрете да ядете въглехидрати.

„ Хората споделят, че просто отидете в Южна Европа на отмора за няколко дни и ще бъдете прав като дъжд, само че това не е по този начин с психологично заболяване. Това е съществено здравно положение. "

Изображение: Лампите за преструване на слънчева светлина могат да оказват помощ в битката с ЕАД. Снимка: iStock

Прочетете повече от Sky News:
Потискането на отрицателните мисли може да помогне за психологичното здраве
Просто 22-минутно упражнение за компенсиране на резултата от седенето

„ Мъчително време за мнозина “

SAD може да бъде „ изтощително “, споделя психологът-консултант доктор Елена Турони пред Sky News.

„ Това надалеч надвишава просто възприятието, че сте малко бавни или нестимулирани през зимните месеци.

„ Хората със САР изпитват меланхолия и отмалялост по метод, който оказва въздействие върху ежедневния им живот. “

Тъжното може да значи, че хората не са в положение да работят или да се грижат за фамилията си, споделя доктор Уейнрайт.

„ За доста хора това е непосилен интервал. Да имат евентуално шест месеца в годината в депресивна ера, когато се оттегляте от действия, енергийните ви равнища са спаднали, спите доста повече, в сравнение с би трябвало – това са огромни разстройства в нечий живот. “

Кой е благоразположен към ЕАД?

Младите хора сред 16 и 30 години са по-склонни да бъдат диагностицирани със САР, както и дамите.

Едно изследване откри, че дамите са два до три пъти по-склонни да бъдат диагностицирани със САР - макар че доктор Уейнрайт показва, че мъжете може да страдат от същите признаци, само че не ги оповестяват на доктор.

Хората, живеещи по-далеч от екватора, също са по-склонни да имат САР заради по-късите дни. Това включва популациите в Скандинавия, Северна Америка и Канада.

Какво ще кажете за лятната САР?

Лятната САР визира дребна част от хората със САР, които страдат от сезонна меланхолия през летните месеци, а не зимата.

Вместо да спят прекомерно доста и да следят повишение на апетита, хората може да страдат от бодърствуване и загуба на вкус.

Защо признаците се появяват по това време на годината не е добре разбрано, споделя доктор Уейнрайт, само че това може да е погрешно запалване на циркадния темп заради „ забавяне във времето “ на вредите, нанесени през зимата.

„ Това е доста неправилно разбрано положение “, споделя той.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР