Но ние не присъстваме, когато се взимат решенията. От тази

...
Но ние не присъстваме, когато се взимат решенията. От тази
Коментари Харесай

Асен Василев пред Тагесшпигел: Чрез въвеждането на еврото бълга...

" Но ние не присъстваме, когато се взимат решенията. От тази позиция с присъединението на България към еврозоната ще си възвърнем в избрана степен контрола върху нашата валута ", изяснява Василев.

Той обаче добавя, че главният претекст е различен – посредством въвеждането на еврото българската стопанска система ще пести доста средства, защото 60 % от търговията на страната е с други европейски страни, а поради другите валути разноските за осъществяването на транзакциите са високи. Според изчисленията на Василев става дума за 1 милиард евро или един % от българския Брутният вътрешен продукт.

Василев показва оптимизма си, че от първи януари 2025 година България ще е в Еврозоната и акцентира причини като този, че задлъжнялостта на страната от 22% е втората най-ниска в целия Европейски Съюз и надалеч под оптимално допустимото равнище от 60 на 100. България няма проблем и с избраната в Маастрихтските критерии цел от три % недостиг. Пред " Тагесшпигел " Василев споделя, че 2023 година е завършена с недостиг от 2,2 %.

Все отново проблем има, не крие финансовият министър, и показва прекомерно високата инфлация от пет %. Но и в това отношение той демонстрира оптимизъм. Прогнозата на министъра е, че през юни или най-късно през септември инфлацията ще слезе до изискваното равнище.

Министър Василев декларира пред " Тагесшпигел ", че не вижда никакви аргументи да се отсрочва повече присъединението на България към Еврозоната – банките са подготвени и в софтуерен проект, а новите евромонети са в развой на разработване. Допитванията сочат, че множеството българи поддържат присъединението на България към еврозоната, споделя още Асен Василев. А поддръжката от страна на стопанската система е още по-голяма, написа DW.

Василев разяснява и тематиката за слабостите на еврото: Решаващо за бъдещето на еврото ще е дали всички дружно ще успеем да повишим конкурентоспособността на европейската стопанска система като цяло. Трябва да се постави ред в Европа в енергиен проект – тъй като не може в Европа енергийните разноски да са трайно по-високи от тези в Съединени американски щати или в Китай. Това е сериозен проблем, който се отразява и на взаимната валута.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР