Но докато страната преминава през този несигурен период, въпросът е:

...
Но докато страната преминава през този несигурен период, въпросът е:
Коментари Харесай

Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запад...

Но до момента в който страната минава през този нерешителен интервал, въпросът е: дали в този момент сме в развой на загуба на Украйна? И, което е още по-важно, има ли заплаха страната да загуби себе си, написа Politico.

В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски се прочу с това, че отхвърли предлагането за евакуация, като сподели на бъдещите си американски спасители: " Имам потребност от муниции, а не от транспорт ". Първата дама Олена Зеленска повтори това възприятие, като показа думите: " Няма да се паникьосвам и да рева. Ще бъда спокойна и уверена. Децата ми гледат ".

 

Междувременно украинци заляха центровете за набиране на доброволци, до момента в който други с лопати в ръка помагаха за копаенето на окопи и построяването на спонтанни укрепления в покрайнините на столицата. В цялата страна - в това число и в Карпатите, надалеч от непосредствената заплаха - остарели и млади основават разрушени контролно-пропускателни пунктове, от време на време въоръжени единствено с ръждясали пушки и съмнение към непознати.

 

Много украинци не чакаха заповед да се насочат към сраженията. Англия долетя с противотанкови ракети, изстрелвани от рамо; Съединени американски щати бързо последваха образеца им с по-обемисти Javelins; а украинската храброст - подкрепена от рискованата съветска тактичност и съобразителността на тогавашния главнокомандващ на Украйна военачалник Валерий Залужний - избави освен деня, само че и нацията.

 

Но по време на този път, след смелата изразителност на Запада и обещанията му да поддържа Украйна " колкото е належащо ", прекомерно постоянно се появяваше отсрочване.

Макар че западните оръжия и екипировка дойдоха в големи количества, те в никакъв случай не дойдоха задоволително бързо и постоянно бяха съпроводени с извиване на ръце както от американските, по този начин и от европейските водачи, които се опасяваха от съветска ескалация и от време на време се плашеха от нуклеарните закани на Кремъл.

 

Както украинците постоянно акцентират, пристигналите оръжия са задоволителни, с цел да може страната да се задържи - само че надалеч не са задоволителни, с цел да завоюва войната.

 

" Спомням си диалога ни в Пентагона през април 2022 година, когато ги молехме да стартират да образоват нашите водачи за изтребители F-16 ", споделя пред POLITICO Иванна Климпуш-Цинцадзе, опозиционен народен представител и някогашен вицепремиер. Сега водачите със забавяне се образоват, само че евентуално към момента ще са на месеци разстояние - най-рано през юни - от това да придобият умения.

И още - пакетът за помощ на стойност 60 милиарда $ на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който остава в клопката на американския Конгрес. Ще мине ли той? Украинските публични лица и законодатели се пробват да не мислят за това, като се придържат към убеждението, че Съединени американски щати няма да оставят Украйна на произвола на ориста.

 

В изявление за " Politico " министърът на външните работи на Украйна " безусловната признателност на страната към сътрудниците за всичко, което са създали ".

Но той също по този начин изрази паника, че дейностите им не дават отговор на реториката. Кулеба съобщи, че през първите месеци на войната съдружниците на Украйна " демонстрираха, че в положение на потрес са способни да вземат революционни решения ". Но по-късно за тях обстановката се възстановява " и започнахте да виждате, че се връщат към нормалния метод на правене на политика. Проблемът е, че тук тя не се е нормализирала нито за един ден ".

 

Михайло Подоляк, политически консултант на Зеленски, съобщи пред " Politico ", че остава оптимист, че пакетът за избавяне на страната ще бъде утвърден. Освен всичко останало, сподели той, " ще бъде необичайно, в случай че пакетът не бъде утвърден, защото Америка счита Русия за основен съперник, а инвестицията в Украйна е инвестиция в репутацията на Америка, в нейното владичество, в способността ѝ да постанова световните правила и да следи те да не бъдат нарушавани ".

 

Не е ясно обаче дали този мотив ще убеди провинциалните последователи във Вашингтон. А какви са вероятностите пред Украйна, в случай че това не се случи? Климпуш-Цинцадзе има сбит отговор - " страшни ".

 

Европа от своя страна се пробва да помогне на Украйна да компенсира големия си дефицит на артилерийски снаряди.

В тази връзка препоръчаното от Чехия закупуване на едро на артилерийски муниции става все по-належащо за Киев, защото с него общият размер на покупките от Европейски Съюз и отвън него ще доближи към 1,5 млн. снаряда на стойност 3,3 милиарда $.

 

Но какъв брой бързо може да бъде реализирано съглашение сред членовете на Европейски Съюз за финансирането на тази покупка? И, което е по-важно, по кое време боеприпасите фактически ще стартират да идват на фронтовата линия?

Според чешкия консултант по националната сигурност Томаш Пояр първите от спомагателните снаряди от Прага могат да бъдат доставени през юни. Междувременно, означи водещият представител на Европейската комисия Петер Стано, към половината от в началото обещаните от Европейски Съюз за тази година милион снаряда ще бъдат доставени до края на този месец.

 

Но Европейски Съюз и преди е обещавал и не е успявал да достави в точния момент. А когато става въпрос за военна помощ като цяло, е имало доста заигравания с цифрите. В началото на този месец да вземем за пример водачите на Европейски Съюз се споразумяха за нов оръжеен фонд за Украйна в размер на 5 милиарда $ след седмици на разногласия, само че както бързо стана ясно, това беше по-скоро креативен счетоводен трик без вливане на нови пари.

 

Миналата седмица в немската военновъздушна база Рамщайн министърът на защитата на Съединени американски щати, че Америка и другите съдружници няма да оставят Украйна на мира.

" Съединените щати няма да разрешат Украйна да се провали.  Тази коалиция няма да разреши Украйна да се провали. И свободният свят няма да разреши Украйна да се провали ", даде обещание той. И въпреки всичко, единствено няколко дни преди този момент ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майк Джонсън предложи да се разблокира задънената улица на Конгреса във връзка с помощта за Украйна, като помощта се даде под формата на заем или лизинг - поврат, който шокира Украйна и опроверга историческото значение на тази война.

 

Съюзниците на Украйна нямат монопол върху закъсненията и неверните стъпки - отсам и терзанието дали страната не е застрашена да загуби и себе си.

 

Украйна изпитва и дефицит освен на муниции и оръжия - приливът на родолюбив жар, при който центровете за набиране на бойци бяха залети от доброволци, отслабна, защото войната се проточи в третата си година. Сега Украйна се бори да набере хора за бойното поле, което изчерпва нейните бойци.

 

Украинските управляващи са разколебани дали да убеждават или да принуждават хората да се записват в армията в изискванията на отвод от наборна работа и се опасяват от политическите последствия, в случай че изберат второто. Мобилизационното законодателство е блокирано в Народното събрание от месеци, защото Зеленски, Народното събрание и министерството на защитата си трансферират отговорността. Но защото Киев е превъзхождан откъм персонален състав на фронтовата линия, а Путин, както се оповестява, възнамерява да активизира доста повече хора след фиктивното си преизбиране, часовникът тиктака.

 

" Без задоволителна бройка на персоналния състав Киев евентуално ще изразходва наличните си запаси с доста по-високи темпове, което ще докара до доста по-бързи съветски триумфи в дълготраен проект ", предизвести Конрад Музика от Rochan Consulting. " Работата по законодателството напредва с охлювни темпове, което в допълнение вреди на способността на Украйна да се пази през идващите месеци. Дори да приемем, че в най-хубавия случай президентът Зеленски ще подпише закона доникъде на април, наборниците ще стартират да навлизат на фронтовата линия едвам в края на лятото/началото на есента ".

" Това дава на Москва опция, при която дефицитът на жива мощ и артилерийски муниции ще попречи на украинците да проведат ефикасни отбранителни интервенции ", добави той.

 

Джейми Детмър,. Преводът на текста със съкращения и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР