нлайн магазини привличат клиенти с примамливи оферти и точно преди

...
нлайн магазини привличат клиенти с примамливи оферти и точно преди
Коментари Харесай

Онлайн измама: Как може да платиш 1000 лв. за доставка

нлайн магазини притеглят клиенти с примамливи предложения и тъкмо преди последната стъпка за довеждане докрай на поръчката прибавят безумни суми за доставка. Разчитат на невниманието на потребителите, а когато те платят, няма метод да се свържат с търговеца. Как се случва измамата - за споделя Виктория Бояджиева.

Хубава чанта на добра промоционална цена в прилежно спретнат уебсайт. На пръв взор това вижда Мария Балабанова. Оказва се обаче, че това е следващата кукичка, хвърлена в морето от онлайн измами.

„ Видях, че може да се заплаща единствено и само с карта. Няма натрапен платеж. От там се сетих, че нещо не е наред. Направи ми най-силно усещане, че до момента в който не си въведеш всички елементи, не виждаш каква е доставката. Трябва да въведеш адрес, телефон и тогава ти пресмята 999 лв. доставка. Видях тази огромна сума и се отказах”, описа пострадалата Балабанова.

В общите условия на уеб страницата написа, че цената на доставката е 20 лв.. Въпреки това се прибавят съвсем 1 000 лв. към сметката навръх последната стъпка, на един клик от довеждане докрай на поръчката.

„ След като видях, че няма никакви други контакти, с изключение на един имейл, допуснах, че става дума за събиране на персонални данни”, изясни дамата.

Оказва се, че това не е единственият уебсайт, в който е заложен подобен капан. Мария намира 3 такива.

„ Потърсих в Гугъл същата фотография, с цел да видя дали не се предлага съответната чанта на друго място. В последна сметка се оказа, че я има в няколко уеб страницата. При всичките доставка беше 1 000 лв.. Логото и имейлът бяха различни”, сподели още Мария.

Снимките на продуктите от тези три уеб страницата могат да бъдат открити и в доста други задгранични онлайн магазини – гръцки, маджарски, румънски. Опитът на киберспециалистите демонстрира, че нормално фотосите се крадат, такива артикули въобще не съществуват и се търгува в действителност с наивността на потребителя.

Огромната сума за доставка изненада даже Любомир Тулев – киберекперт с дългогодишна си процедура. Той обръща внимание, че по време на всички стъпки системата изписва, че цената за доставка ще бъде изчислена по-късно. Потребителят вижда единствено цената на продукта – по този начин остава подведен, че прави доста преференциална покупка до самия край.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР