Нивото на язовира продължава да се понижава и след въведените

...
Нивото на язовира продължава да се понижава и след въведените
Коментари Харесай

Язовир "Черна дупка"

Нивото на язовира продължава да се намалява и след въведените ограничения.

© Георги Кожухаров - Заради неналичието на съответни решения има действителна заплаха Перник да остане изцяло без вода до края на годината.- Случаят с пресъхването на язовира разкри големите пропуски при ръководството на водите в България.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Въпреки водния режим близо един милиард литра вода, или размерът на 133 олимпийски басейна, са изчезнали от язовир " Студена " през миналия месец ноември. Въпросното количество не е стигнало до Перник, не е подавано към промишлените предприятия в региона и не е изпуснато в река " Струма ", само че все пак липсва. Тази тайнственост се вижда от графиците за прилагане на водите от язовир " Студена ", които министърът на околната среда Нено Димов е издал, само че обяснението й е мъчно или най-малкото никой не желае да го даде.

От документите излиза наяве, че при започване на ноември наличният потребен размер в язовира е бил 4 млн. куб.м (от вероятни 25 млн.), а на 2 декември равнището към този момент е 2 млн. куб.м. Драстичното намаляване е реалност макар прелюдия на 18 ноември воден режим и спряното зареждане на индустрията и, което е по-важното в тази ситуация, надвишава доста избраното за прилагане количество от 1-1.2 млн. куб.м (виж графиката). Още повече че през месеца въпреки всичко е имало и приток към язовира - 0.12 млн. куб.м по най-консервативни оценки и 0.25 млн. куб.м по междинни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако същият ритъм на намаление на водата продължи и през декември, е доста евентуално тъкмо по време на коледните празници Перник да остане напълно без вода. И явно властта не е готова за подобен сюжет, откакто на съвещанието на Министерския съвет през тази седмица министър председателят Бойко Борисов съобщи: " Дай Боже да вали сняг непрестанно, ще го чистим, само че да изпълни язовирите. "

Извън надзор

За разлика от доста други проблеми в страната този с водата на Перник излезе отвън опциите на Борисов. Той уволни регионалния шеф Ирена Соколова и изпълнителния шеф на ВиК оператора Иван Витанов, само че от това няма по какъв начин да се изпълни язовирът. Няма да има резултат и от първия сняг - едно, че количествата са дребни, друго, че в този момент в планината те няма да се стопят и да потекат към " Студена ".

Според данни, които " Капитал " получи през собствен източник, общият разход от язовира през октомври е приблизително 615 л/сек. и последователно стига до 788 л/сек. на 31 октомври. В началото на ноември обаче приключването на вода от язовира неразбираемо по какви аргументи скача над 800 л/сек. - тъкмо в навечерието на абсурда, и по този начин до 19 ноември (ден откакто е въведен водният режим), когато пада на 690 л/сек. В интервала 21-27 ноември (след изключването и на индустрията) е 350-400 л/сек.

Въпреки това пресъхването на язовира може да се окаже безусловно отвън надзор. Редица експертни данни, в това число настоящи сателитни фотоси, демонстрират, че размерът му към този момент е към 1.5 млн. куб.м, което значи, че или приключването на вода продължава с бързи темпове макар подхванатите ограничения, или числата на екоминистерството за положението на язовира са съзнателно повишени, с цел да не се всява суматоха.

Хидроинженери обръщат внимание и на обясненията на министър Димов, че откакто е спряно отклоняването на вода към Радомир (което се случва преди самия язовир), притокът към " Студена " се е нараснал от 30-40 л/сек. през октомври и ноември до 418 л/сек. на 28 ноември, или 10 пъти. В този миг обаче извор " Врелото ", от който се отклонява водата към Радомир, е с дебит 100 л/сек. На идващия ден (29 ноември) към " Студена " към този момент е регистриран приток от 150 л/сек. (вероятно реалния). На 3 декември притокът към язовира още веднъж е тъкмо 418 л/сек. (колкото е на 28 ноември), а на 2 декември е бил 271 л/сек. " Няма от кое място да пристигна въобще такова количество вода на 28 ноември, а най-малкото някой да го мери, забавно по какъв начин по принцип мерят притока от всички източници, в случай че тези данни са просто измислени ", разяснява източникът.

Един проблем доста аргументи

Безспорно най-малката виновност за рецесията с водата в Перник има по-сухата година. Доказателство за това е, че съвсем всички останали язовири, в това число по поречието на р. " Струма ", са с естествени размери. Общото мнение на специалистите, с които " Капитал " беседва, е, че настоящето състояние е резултат от голям брой неверни управнически решения. Едно от тях несъмнено е забавеното прекъсване на водата към Радомир, само че никога то не е главното. Просто размерите са такива, че не биха трансформирали осезаемо сегашната обстановка, даже мярката да беше взета през август. Иначе повода ВиК - Перник, да зарежда Радомир от " Врелото ", а не от язовир " Стефаново " (ПС " Сиреняците " ), е, че по този начин излиза по-евтино - помпите при дребния язовир били три пъти по-енергоемки от тези на " Врелото ".

Друго неверно решение е, че не е прекъснато по-рано подаването на вода към промишлените предприятия. В естествени условия единствено към " Стомана индъстри " и " Топлофикация Перник " се подават към 20-25% от водата, която излиза от язовир " Студена ". В началото на ноември, когато към този момент беше ясно, че следва сериозна рецесия с водоснабдяването, министър Димов е издал заповед за водоползване, в която обаче делът на индустрията е непокътнат до над 20%. Седмица по-късно, след медийното отразяване на пресъхналия язовир, бе издадена нова заповед, съгласно която водата за промишлени потребности към този момент е понижена до 13% от размера, който се подава към Перник. Едва когато се вкара воден режим за популацията - на 18 ноември, водата за бизнеса бе спряна.

Защо това не е направено по-рано по този начин и не стана ясно. Видя се обаче, че и производството в " Стомана ", и парното и топлата вода от " Топлофикация ", могат да продължат, без да употребяват вода от " Студена ". Предприятията имат лични източници на зареждане, като по информация на " Капитал " сега черпят вода непосредствено от река " Струма ", за което имат позволение от Басейновата дирекция " Западнобеломорски регион ". Дружествата заплащат в пъти по-ниски такси за речната вода, само че казусът им е, че тя би трябвало да бъде пречиствана, с цел да не повреди машините и оборудванията. Точно по тази причина за бизнеса е по-изгодно да получава питейна вода. И изключително когато я заплаща по цените на ВиК - Перник, които са най-ниските в България - 0.131 лева./куб.м без Данък добавена стойност. За съпоставяне, цената за непитейни потребности в София е 0.696 лева./куб.м, а във Враца да вземем за пример е 1.649 лева./куб.м.

Има и подозрения, че водата от язовира е употребена за ВЕЦ-а на " Студена ", чийто оператор е ВиК сдружението, само че те не наподобяват доста евентуални. Вярно е, че приходите от продадената електрическа енергия компенсират загубите от главната активност на сдружението и даже има подозрения, че служат за бонуси на управлението. Само че, откакто мине през централата, водата от язовира отново попада в пречиствателната станция и се насочва към града. А и по информация на " Капитал " Водноелектрическа централа " Студена " по този начин или другояче не е работил от 6 юни насам.

Много по-голям проблем съставлява неналичието на измервателни уреди, които в действително време да демонстрират какво количество вода влиза в " Студена " и какво излиза от него. Такива, става известно, има единствено на входа на пречиствателната станция за Перник.

А водата е зад баира

Но може би най-показателното за неналичието на каквато и да било визия и цялостното безхаберие при ръководство на водите е фактът, че единствено на 5 км от Радомир и на двайсетина от Перник се намира язовир " Пчелина ". Той е повече от два пъти по-голям от " Студена " и сега разполага с близо 20 млн. куб.м вода. Но тя по никакъв метод не може да се употребява.

По принцип " Пчелина " е особено планиран и построен през 70-те години на предишния век за напояване и за промишленото водоснабдяване на Перник и района. И в продължение на десетилетия е употребен точно за това, като с цел да стигне водата до фабрики като този на " Стомана " или до мините, са употребявани помпи и дребният язовир " Бушляк " като изравнител.

В момента обаче оборудванията са неизползваеми, като в сигнал до институциите на Сдружение " Балканка " се твърди, че помпите даже са разграбени. А единственото, което екоминистър Нено Димов прави, е всеки месец да дефинира какъв брой от събралата се в " Пчелина " вода да бъде изпускана в Струма. Последно е решил да пусне 3 млн. куб.м, или с 50% повече от наличния размер в язовир " Студена ".

По тематиката работи и Велина Господинова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР