Нивото на безработицата в Турция се повиши слабо през юли

...
Нивото на безработицата в Турция се повиши слабо през юли
Коментари Харесай

Нивото на безработица в Турция слабо се повиши

Нивото на безработицата в Турция се увеличи едва през юли до 10,8% от 10,7% година по-рано, демонстрират данни на Турския статистически институт.

Безработицата измежду младите (на възраст сред 15 и 24 години) пък се намали с 1,2 пункта до 19,9%, а безработицата с хората на възраст сред 15 и 64 години се увеличи едва от 10,9% до 11,0%.

Общият брой на записаните безработни в страната се е нараснал през юли с 88 хиляди до 3,531 милиона по отношение на юли 2017-а година. В същото време обаче броят на заетите е повишен с 507 хиляди до 29,265 милиона, като равнището на претовареност се е нараснало през юли с 0,2 пункта до 48,2% по отношение на същия месец на 2017-а година.

Турската лира не реагира на днешните данни за положението на пазара на труда и на безработицата през юли, като продължава да се търгува в двумесечни върхове по отношение на щатския $ и еврото, следвайки освобождението на американския християнски свещеник Андрю Брънсън. Успешното привършване на тази политическа драма кара вложителите да се надяват, че в скоро време ще има усъвършенстване на мощно обтегнатите през последните месеци връзки сред Вашингтон и Анкара.

В понеделник щатският $ се намалява с 0,8% към 5,8111 турски лири, а еврото - към 6,7266 лири, като по този метод и двете водещи валути се търгуват в най-ниски равнища от 17-и август насам.

Междувременно турският финансов министър Берат Албайрак съобщи в понеделник, че инфлацията в страната може да навлезе в низходящ тренд на развиване до края на тази година, разяснява БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР