Ница е слънчева през тези януарски дни, докато в останалата

...
Ница е слънчева през тези януарски дни, докато в останалата
Коментари Харесай

Българското мецосопрано Светлина Стоянова очарова Ница


Ница е слънчева през тези януарски дни, до момента в който в останалата част на Франция времето е хубаво "само" по няколко пъти дневно.

Няма обаче и облаче подозрение, че в основната опера на Лазурния бряг се случи музикален гуляй, по виновност на Моцарт и на креативен екип, измежду който е българката Светлина Стоянова.

Спектакълът притегли интереса на музикалните общности и на феновете на операта, а културните събития по тези места се случват по няколко пъти на ден даже през зимата.

Светлина Стоянова към този момент е известна в оперните среди и провокира все по-осезаем интерес.

Младата оперна певица направи професионалния си дебют в операта на сцената в Ница.

Още на премиерата на "Сватбата на Фигаро" в петък, 19 януари, тя изненада препълнената зала със удивително музикално и артистично наличие.

Неделното зрелище към този момент убеди феновете, че виждат решителен старт на нова оперна прима. Ролята на пажа Керубино всекидневно се извършва от мецосопранов глас. Светлина Стоянова освен съумя да влезе в натюрела на младия любим на дамите, само че и да показва без терзания отличната си вокална заложба, развита към този момент над междинното професионално ниво.

Но "съкровището" в центъра на функциите, както я дефинира локалната преса, е толкоз по-ценно, колкото е по-добър спектакълът. А "Сватбата" бе припозната от публиката и от музикалната рецензия като сполучлива.

Внушителен фон и употребяваното с мярка 3D светлинно влияние се съчетаха с положителните осъществявания на ансамбъла като цяло, на хора и на танцьорите и актьорите.

Светлина Стоянова стана безспорна фаворитка, и няколко фенове споделиха след неделния театър, не просто от учтивост, че са сюрпризирани от равнището, впечатлени и очаровани от интерпретацията на 26-годишната изпълнителка.

Публиката награди Керубино с овации директно след двете арии на героя, а излизането му за поклоните бе съпроводено с бурни аплодисменти.

От останалата част от ансамбъла се откроиха двамата италианци - Луиджи ди Донато в ролята на Фигаро и Валери Кондолучи като графинята. Много мощно бе присъединяване на Жан-Люк Балестра като граф Алмавива.

Отлична работа на диригента Гьоржи Рат с Филхармонията на Ница.

Даниел Беноа е режисьорът, който сътвори и светлинната обвивка на декорите на Жан-Пиер Лапорт.

Още два спектакъла ще има тази седмица, а по-късно "Сватбата" се мести в Антиб, който е също на Лазурния бряг. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР