Нито година в България не минава без появата на нови

...
Нито година в България не минава без появата на нови
Коментари Харесай

Преди местния вот: Партиите никнат като гъби

Нито година в България не минава без появяването на нови политически партии. Като се вземе поради обстоятелството, че през последните две години съвсем непрестанно сме в избори, в това няма нищо изненадващо. До юли т.г. в обществения указател на Софийски градски съд, който записва политическите обединения, са се появили 4 нови партии, откри „ Сега “.

Това демонстрира по-висок ритъм на партийно строителство спрямо 2022 година, когато също толкоз обединения бяха регистрирани за цялата година. Но това е обикновено, тъй като на 29 октомври предстоят избори за кметове и общински съветници, които ще предрешат разпределението на силите на политическата сцена за дълго.

ГОЛЕМИ АМБИЦИИ

Спорна поръчка за място в политиката дава партията „ Спаси София “. Водачът й Борис Бонев до неотдавна се смяташе за евентуален кандидат-кмет в столицата, освен това с най-сериозни шансове за победа против партия ГЕРБ, която господства в София повече от 15 години. Бонев се наложи като като сякаш съперник и критик на ръководството на досегашния кмет Йорданка Фандъкова, а в действителност на ясла при нея.

Бонев обаче сервира най-голямата изненада в досегашната си политическа кариера, когато се отхвърли от кметската конкуренция, с цел да поддържа претендента на ПП-ДБ Васил Терзиев. В подмяна Бонев бе обезщетен с водаческото място в общата листа с ПП-ДБ с общински съветници. Номинацията на Терзиев обаче разцепи градската десница в София поради обстоятелството, че фамилията му е надълбоко обвързано с някогашната Държавна сигурност.

Това даде и мотив да бъде издигната паралелна дясна кандидатура в София – на Вили Лилков, който се популяризира като лицето на антикомунистическото дясно в столицата. Бонев наскоро отбрани Терзиев, а около него и личното си решение да се съюзи с ПП-ДБ, като съобщи, че вниманието към проблемите на София не трябва да се измества от вглеждането в предишното.

СЛЕД РАЗДЯЛА С ТРИФОНОВ

На политическата сцена излиза още веднъж, само че този път със лична групировка, някогашният народен представител от Има Такъв Народ Георги Захаринин Попов. Той взе участие в 45-ото и 46-ото Народно заседание, другояче е предприемач в строителния отрасъл в Благоевград.

През 2022 година влезе в борда на шефовете на държавното строително сдружение „ Автомагистрали “, когато районното министерство беше в ръцете на Има Такъв Народ. А в този момент оглавява партията „ Български гласъ “.

Учредителното заседание на „ Български гласъ “ е извършено през декември м.г., а през януари т.г. партията е била записана от съда. Всъщност, Попов даже не е първият й ръководител за това малко време – групировката е управлявана на първо време от политолога Тихомир Василев, на който Попов е бил заместител.

Реклама

Преди това Василев беше сподвижник на някогашната социалистка Мая Манолова по време на антиГЕРБ митингите през 2020-21 година и взе участие в основаването на партията ѝ „ Изправи се.БГ “. Още в първите ѝ месеци живот в „ Български гласъ “ е имало вътрешни раздори, както споделя благоевградският уебсайт „ Струма “, и Василев е сменен от Попов като водач.

Формацията залага на разочарованите от неуспеха на митингите. За това подсказва уставът на партията, в който е записано, че е основана от „ хора, които бяха в сърцето на митингите, и същите, които дружно с народа за следващ път бяха подведени от красноречието на „ новите герои “ на политическата сцена, които подсигуряваха смяна “.

И СЛЕД РАЗДЯЛА С БОЖКОВ

Търсенето на лично политическо занятие е родило партия „ Бъдете смели “, която съдът е записал през февруари т.г. Начело на групировката е Еньо Абрашев. Той идва от строителния бизнес, а в политиката името му е известно с това, че е бил регионален координатор за Стара Загора на „ Българско лято “ – партията, която сътвори предприемачът Васил Божков, откакто напусна България през 2020 година

Връзката сред двамата си проличава и в този момент – името „ Бъдете смели “ беше хаштаг, който Божков използваше постоянно във Facebook постовете си като апел към симпатизантите си. Любопитното е, че знакът за хаштаг „ # “ е разгласен като формалния партиен знак „ Бъдете смели “ в нейния правилник. Останалото в него са общоприети изречения за европейските полезности, директната народна власт и върховенството на закона.

Що се отнася до политическите упоритости на Абрашев, пред бургаския уебсайт „ Флагман “ той е коментирал, че може би ще се кандидатира за кмет на Стара Загора.

И МЕСТНИ АМБИЦИИ

Все още се появяват обединения, които имат цели и упоритости на първо място на локално равнище. Такава е партията „ Развитие за Септември и района “, в която Септември идва от дребния едноименен град в Пазарджишко. Начело на партията е Радослав Лютаков – кметът на Ветрен, който се намира в община Септември. Самият Ветрен е село до 2003 година, когато е разгласен за град.

Партията „ Развитие за Септември и района “ е записана от съда през юли т.г. Според нейния правилник главните ѝ цели са децентрализацията на страната и построяването на самостоятелно и дейно локално самоуправление.

Създаването ѝ броени месеци преди локалните избори от кмет в района и с такова название недвусмислено сочи, че упоритостите на Радослав Лютаков се простират до кметското място в Септември.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР