Нито едно нарушение при прилагането на специални разузнавателни средства (СРС)

Нито едно нарушение при прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) ...

Със СРС-тата всичко е наред: По-малко проверки и никакви нарушения.


Нито едно нарушение при прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) не е открито през миналата година. Това става ясно от годишния доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС). За 12 месеца службите са следили 3046 души.

Документът бе внесен в парламента от новия председател на Бюрото Пламен Иванов. Той бе избран на мястото на Бойко Рашков, който на няколко пъти алармираше, че при подслушването и проследяването се вършат нарушения. Заради тези твърдения той влезе в открит конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, а от ГЕРБ обявиха, че няма да го подкрепят за следващ мандат.

Проверки или блокирана работа

В края на мандата си Рашков обяви, че през 2018 г. работата на Бюрото е била блокирана от останалите трима членове - Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов, които гласували да не се извършват планираните проверки, защото предстоял избор на нов състав от парламента. В Народното събрание бяха внесени справки за дейността им през изтичащия мандат, в които се твърдеше, че системно са отсъствали от работа. В справките се посочваше, че заради нежеланието им да работят не са били извършени около 50 проверки. Въпреки това и тримата запазиха постовете си, а Бюрото бе оглавено от Иванов, номиниран от партията на Веселин Марешки – "Воля". В момента единственият юрист в състава на Бюрото е номинираният от "Атака" Огнян Стоичков.

През 2018 г. са извършени около 50 проверки по-малко в сравнение с предходната година, става ясно от доклада. За изминалите 12 месеца са направени общо 153 проверки в Държавна агенция "Технически операции" и специализираната дирекция със същото име в ДАНС. Година по-рано проверките в двете структури са били общо 223.

Източник: mediapool.bg