Нито една от прононсираните проруски партии не успя да прескочи

...
Нито една от прононсираните проруски партии не успя да прескочи
Коментари Харесай

Без проруски партии в парламента

Нито една от прононсираните проруски партии не съумя да прескочи 4-процентната преграда за присъединяване в Народното събрание. Най-добре измежду тях се показва партия "Възраждане " на Костадин Костадинов (наричан още Костя Копейкин), която съумя да увеличи резултата си от предходните избори и да реализира към 2.6% (при обработени 87.61% % от протоколите на РИК.) При вота в чужбина групировката е пета политическа мощ със 7.4%.

"Това е добър резултат на фона на относително позитивната акция, която направи партията, без значение че нейната мощ е в рецензията ", разясниха социолози пред Mediapool.

"Направихме резултат, граничен за влизане в Народното събрание. Но социологическите изследвания повлияха на хората. Ние настояваме за специфична държавна институция, която да управлява тези организации, които могат мощно да манипулират публичното мнение ", съобщи Костадинов пред БНР в понеделник.

Според него на партията е липсвало медийно наличие по време на предизборната акция.

"В чужбина "Възраждане " е пета политическа мощ, изпреварваме Българска социалистическа партия и сме малко след ГЕРБ. Там вотът не се манипулира ", добави Костадинов, който със свои съидейници участваше интензивно в антиправителствените митинги предходната година, водеше антикорупционни акции и организираше и независими протестни акции.

"Отиваме към скорошни избори. Иначе би се случило държавно управление вид "Димитър Попов ", така наречен експертно държавно управление, или още по-лошо - "Любен Беров ", кабинет, който ще потъне в задкулисие. Изходът е или неопределен кабинет, поставяйки ни в още по-унизителна колониална взаимозависимост от Съединени американски щати, или нови избори. Новите избори ще имат преимущество, че за първи път от 12 години изборите няма да се вършат от администрация на ГЕРБ... В момента, в който ГЕРБ изтърве ръководството, пътят е един и надолу, където ще се разпадне ", предвижда водачът на "Възраждане ".

Бизнесменът и политик Веселин Марешки, който е бележит поддръжник на Путин и прочут с антизападната си и основно антиамериканска реторика, изпревари всички с акцията за тези избори. Тя бе маскирана като реклама на бензиностанциите и аптеките му, само че по-късно същите билбордове бяха преобразени с номера на обединението му в бюлетината. Както е известно, партия "Воля " на Марешки взе участие на изборите дружно с НФСБ на Валери Симеонов, който бе неприятно сюрпризиран от решението на съдружния си сътрудник Красимир Каракачанов за независимо явяване на Вътрешна македонска революционна организация.

Марешки и Симеонов за ден спретнаха прагматичен съюз, наименуван Патриотична коалиция Воля-НФСБ. Тя завоюва към 2.4% от гласовете и остава под чертата за идващия парламент.

Веселин Марешки благодари на всички, които го поддържаха и акцентира, че "явно още не е пристигнало времето за професионализма, честността и прагматичността в политиката ". Той съобщи, че остава антисистемен политик, макар че на практика партията му бе патерица на ръководещите в предходния парламент.

"Очевидно претекстът за гласоподаване на хората е бил различен - не повишението на стандарта на живот в страната, не прекъсването на грабежите, а желанието да санкционират някого. Хората гласоподаваха "срещу ", а не "за ". Но алтернативата я няма в новоизбрания парламент. Затова започваме борбата изначало. Всички определени, по един или различен метод, намерено или подмолно, са обслужвали статуквото и системата. Това е волята на народа. Каквото си е избрал, това ще бъде ", проучва Марешки.

Не толкоз окуражен за тези избори изглеждаше водачът на "Атака " Волен Сидеров, някогашен сътрудник на НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация в Народното събрание, които го изхвърлиха от "Обединени патриоти ".

До момента наподобява, че най-перспективната партия от националистическото обединяване – Вътрешна македонска революционна организация – също остава зад борда и в 45-ото Народно заседание.

"Атака ", която в последната година се ребрандира като православна партия с непрестанен проруски уклон, завоюва 0.49% на изборите.

Още по-зле наподобяват нещата за партия АБВ на Румен Петков. Дори фамозният доцент Атанас Мангъров, притеглен за кандидат-депутат и лице на акцията, не съумя да добута резултата ѝ най-малко до 1 %. Към момента АБВ финишра с 0.48%.

Голяма злополука претърпя и партия "Възраждане на отечеството ", чийто водач е упрекнатият за шпионаж в интерес на Русия Николай Малинов, водач на придвижване "Русофили ". Резултатът на партията очевидно е подобен, че даже не я лови "радарът ". Малинов, самоопределящ се като "български родолюбец ", обаче получи друга премия – броени дни преди изборите той още веднъж можеше да посети Москва, откакто възбраната да напуща страната е отпаднала. Според обясненията на юриста му законовият 18-месечен период, в който прокуратурата би трябвало да внесе обвинителен акт в съда, е изминал, което автоматизирано смъква мярката за неотклонение на обвинения в шпионаж Малинов.

"Резултатите ясно демонстрират, че вотът на болшинството е бил за смяна и всички партии, които се асоциират със статуквото, инкасират загуби. Най-масово протестният избор се насочи към "Има подобен народ ", само че и по-малки обединения са получили част от гласовете ", разясниха социолози пред Mediapool.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР