Нито една аптека в договорни отношения с НЗОК/РЗОК на територията

...
Нито една аптека в договорни отношения с НЗОК/РЗОК на територията
Коментари Харесай

Аптеките с договори със Здравната каса не стачкуват

Нито една аптека в договорни връзки с НЗОК/РЗОК на територията на страната не е подала съобщение, че стопира активността си на 20 февруари. Това сочи информация на Здравната каса.

Над 700 аптеки в цялата страна останаха затворени в сряда поради митинг на фармацевти. Исканията за са политики и промени в бранша, предотвратяване от корпоративни ползи, както и за подкрепяне за въвеждането на новата верификация за медикаментите.

От Националната аптечна камара упорстват още и за основаване на финансови принадлежности, посредством които аптеките да могат да вкарат електронните системи, които се изискват от тях; да се сътвори електронна рецепта и електронно досие на пациента. Предлагат и единни държавни цени на медикаментите, отпечатани от производителя върху опаковката на всяко лекарство. да не позволява корпоративни ползи да въздействат на бранша.

След държавното съвещание в сряда здравният министър Кирил Ананиев разяснява митинга на фармацевтите.

"Държавата е задала ясна стратегия, ясни условия, критерии, методология и технология, по която аптеките да се включат в системата на верификация. С всеки изминат ден се усилва броят на аптеките, които работят със системата - от 3600 аптеки на територията на страната над 2100 към този момент са се записали. Не мога да схвана за какво е този митинг, защото това е европейска инструкция, имаше задоволително дълъг интервал на образование, чуди се Ананиев. В никоя друга страна членка на Европейски Съюз нямало такова напрежение ", посочи Кирил Ананиев.

Той подсети, че аптеките имат гратисен интервал от шест месеца, с цел да отговорят на условията на Брюксел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР