Нито един български ученик не е постигнал максимален резултат от

...
Нито един български ученик не е постигнал максимален резултат от
Коментари Харесай

В България няма десетокласник с пълно 6 на матурите

Нито един български възпитаник не е постигнал оптимален резултат от 50 т. и на двата наложителни изпита - по български език и литература и по математика, извършени като част от националното външно оценяване в Х клас. Затова пък девет възпитаници имат по нула точки и на двете матури, т.е. нямат даже бегла визия какво са учили по двата съществени предмета.

Това демонстрират резултатите, систематизирани от МОН седмица след извършените изпити на 16 юни (по БЕЛ) и на 18 юни (по математика). Като цяло десетокласниците са се показали по-добре по български - междинният резултат за страната е 22,50 т. (45%), до момента в който този по математика е съвсем двойно по-нисък - 13,84 т. (27,68%).

По БЕЛ най-високият реализиран резултат е 48 точки, а 96 от работите са оценени с нула. От МОН вършат умозаключение, че десетокласниците елементарно извличат информация от текст и таблица при дилемите с избираем отговор, само че имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор.

86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са посочили, че могат да формулират един или два къси контрааргумента по обещано изказване. Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с фрагмента от посочения изучаван живописен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика ревизираха усвоените познания и добитите умения за схващане на понятия, използване на математически свойства и теореми и други С оптимален резултат от 50 точки са 29 десетокласници, а 285 не са решили вярно нито една задача.

Сред районите с най-високи резултати и по двата предмета се подреждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави усещане мощното показване по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са посочили доста по-ниски резултати спрямо учениците от останалите райони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са най-вече математически и езикови гимназии от огромните градове - София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място измежду тях по математика са намерили също ПГ " Св. Климент Охридски " в Елхово, както и СУ " Св. св. Кирил и Методий " в Неделино.

На НВО по български език и литература се явиха общо 48 809 десетокласници, а по математика - 48 334.

" Данните от националното външно оценяване в Х клас ще бъдат част от подготвяния разбор на междинното обучение. Служебният екип на МОН ще предложи съответни промени при тези изпити за идната година ", оповестиха от просветното министерство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР