Ниските нива на желязо в тялото, известни също като анемия,

...
Ниските нива на желязо в тялото, известни също като анемия,
Коментари Харесай

Повишаване на нивата на желязо с помощта на диета: Най-добрите плодове и зеленчуци

Ниските равнища на желязо в тялото, известни също като анемия, са постоянно срещан здравословен проблем по целия свят. Желязото е главен минерал, нужен за производството на хемоглобин, протеин в алените кръвни кафези, който придвижва О2 от белите дробове до останалата част от тялото. Когато равнищата на желязо са ниски, тялото не създава задоволително хемоглобин, което води до отмалялост, уязвимост и други признаци. Една уравновесена диета, богата на избрани плодове и зеленчуци, може да помогне за повишение на равнищата на желязо и възстановяване на цялостното здраве. Тази публикация ще разиска някои от най-ефективните плодове и зеленчуци, които могат да оказват помощ за справяне с недостига на желязо.

Ябълки

Ябълките са сладки и сочни плодове, които оферират голям брой изгоди за здравето. Те са добър източник на витамин С, хранително вещество, което усъвършенства усвояването на желязото в тялото. Включването на ябълки в ежедневната ви диета може да подкрепи напъните ви за повишение на равнищата на желязо. Освен това те съдържат пептин, тип разтворима фибра, която оказва помощ за поддържане на здрава храносмилателна система.

Банани

Бананите са друга вкусна опция, която би трябвало да имате поради. Те са богати на желязо и съдържат умерени количества витамин С, което ги прави отличен избор за битка с недостига на желязо. Бананите също по този начин обезпечават добра доза калий, магнезий и други съществени хранителни субстанции, нужни за поддържане на цялостното здраве.

Листни Зеленчуци

Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и манголд са цялостни с желязо и калций, два жизненоважни минерала за здравето на костите. Тези зеленчуци са с високо наличие на витамин А, който подкрепя имунната функционалност и здравето на зрението. Включването на листни зеленчуци във вашата диета може да усъвършенства равнищата на желязо и да насърчи цялостното богатство.

Цвекло

Цвеклото е повсеместен кореноплоден зарзават, който предлага разнообразни изгоди за здравето заради високото си наличие на хранителни субстанции. Той е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С, всички от които способстват за повишение на равнищата на желязо. Цвеклото може да се употребява сурово, варено или печено, което го прави гъвкава съставна част, която елементарно може да бъде включена във вашите ястия.

Сушени плодове

Сушените плодове като стафиди, банан и кайсии са превъзходен метод да увеличите приема на желязо, защото са съсредоточен източник на този главен минерал. Те също по този начин обезпечават естествени захари, които могат да обезпечат бърз изблик на сила. Важно е обаче да се означи, че сушените плодове постоянно съдържат добавени захари, тъй че е най-добре да изберете неподсладени разновидности, с цел да сведете до най-малко приема на непотребни калории.

Тиква

Тиквата е засищащ плодов зарзават, който е цялостен с витамини и минерали, в това число желязо. Високото му наличие на фибри го прави изобилен, помагайки за управление на глада и поощряване на здравословното тегло. Тиквата може да се употребява по разнообразни способи, като печене, варене или прибавяне към супи и яхнии, което я прави универсална храна, която елементарно може да бъде интегрирана във вашата диета.

Нахут

Нахутът, прочут още като леблебия, е бобово растение, което е цялостно с желязо, протеини и фибри. Може да се употребява в разнообразни ястия, като супи, салати и гарнитури. Нахутът също по този начин обезпечава стабилно нишесте, форма на въглехидрати, която работи като пребиотик, подхранвайки потребните чревни бактерии и поддържайки здравето на храносмилателната система.

Кореноплодни зеленчуци

Кореноплодните зеленчуци като моркови, ряпа и цвекло са положителни източници на желязо и други съществени хранителни субстанции. Те са с ниско наличие на калории и високо наличие на фибри, което ги прави съвършен избор за ръководство на тежестта и поощряване на здравето на храносмилането. Кореноплодните зеленчуци могат да се употребяват сурови, варени или печени, добавяйки хрупкавост и дълбочина на усета към всяко хранене.

Дефицитът на желязо може да има доста влияние върху вашето здраве, само че той може елементарно да бъде преодолян посредством промени в диетата. Консумирането на плодове и зеленчуци, богати на желязо, дружно с храни с високо наличие на витамин С, може да помогне за възстановяване на равнищата на желязо и поощряване на цялостното богатство. Не забравяйте да се консултирате със здравен експерт, преди да извършите обилни промени в диетата си, изключително в случай че имате съществуващо здравно състояние
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР