Ниската финансова възвращаемост е основната причина за липса на инвестиции

...
Ниската финансова възвращаемост е основната причина за липса на инвестиции
Коментари Харесай

Бизнес на висока скорост: Дракон на колела

Ниската финансова възвращаемост е главната причина за липса на вложения в други сходни уреди в България. В бъдеще пистата може да бъде хазаин на ралита от европейски шампионати съгласно основателя й Христо Стоилов. За една добра писта трябват положителни съгласуваност и метеорологични условия.
За да съумеят някои бизнеси, е нужна прозорливост и добър търговски усет. За други би трябвало пристрастеност. Писта " Дракон ", която се намира в село Калояново, на към 45 минути северно от Пловдив, е единствената за професионален и любителски моторспорт в България и за 18 години тя се е трансформирала в разпознаваме марка за спорта. Зад триумфа ѝ стои пристрастеността на някогашния рали играч Христо Стоилов и фамилната му компания " Дракон ". Той я основава през 1998 година за търговия на нови и остарели елементи за коли " Форд " . От 2018 година насам съдружници в нея са и дъщерите му Ася и Елена, което е в основата на неговата философия - последователност и основаването на фамилна общественост.
Огън от дребен
Страстта на Христо Стоилов към спортните надпревари стартира още от детската му възраст, а от този момент не го е напускала. По пистите е прочут като " Драконът ".
Реклама
" Смятам, че във всеки човек има заложени неща, които принудително не стават. Неща, които идват от вътрешната страна. Още от дребен се занимавах с лагерни колички, на които слагахме платна, с цел да може да се движат по-бързо, като ги бута вятъра. После прекосих към колелета, мотопеди, картинги и какво ли още не. Това е пристрастеност, която би трябвало да идва от вътрешната страна, само че в случай че я следваш, ти става обичаното нещо ", разяснява Стоилов.

Спортната кариера на Стоилов стартира по времето на социализма, когато фабричен тимове се спонсорират от страната. Впоследствие той има ефективно присъединяване в организацията на някои от емблематичните за страната ралита като " Хеброс ", " Писта София " и др .
Ново начало
През 2004 година Стоилов взима твърдото решение да спре да се състезава професионално. Но насочва знанията си в подготовката на нови генерации състезатели.

" Когато аз се състезавах, правехме тренировки по трасета за публично прилагане, което е рисковано. От там ми пристигна концепцията за това оборудване с готовност да може да се направи потомство в този спорт. Защото в случай че има последващи генерации, в случай че има последователност, то знаеш, че спортът се развива, и то в вярната посока. Радвам се, че тук моята концепция проработи. Имаме хиляди подготвени хора, които могат да карат по пистите, и доста професионални състезатели, които са се развили пред моите очи ", споделя Стоилов.
Реклама
Само година откакто взема своето решение, той намира съвършеното място за това в село Калояново. Там Стоилов попада на остаряло селскостопанско летище, чиито трасета са и част от основата на " Дракон ".

Първите парцели купува от кооперациите Земеделска кооперация " Свобода " и " Съгласие ", а през август 2007 година са закупени 165 дка от Министерството на земеделието и горите. От тогава до в този момент пистата и парцелите към нея, благосъстоятелност на Стоилов, доближават 243 дка, най-новите 70 от които са закупени от община Калояново през 2020 година
Развиването на мотописта е напълно друго от другите бизнеси. Трябва непрекъснато да гледаш напред в бъдещето. Не можеш да се заровиш в сегашните проблеми и като решиш да разширяваш, да нямаш мястото. Минават рецесии и турбуленции, добавяш малко към пистата. Минават нови рецесии и турбуленции, добавяш още малко. Това е процесът. По този метод са се развили и всички известни писти по света Христо Стоилов
някогашен играч и притежател на писта " Дракон "

Друго нещо, което е нужно съгласно някогашния играч, е обич към спорта, защото уреди като това имат мудна финансова възвращаемост. Според Стоилов това държи хората с финансови запаси настрани от подобен вид инвестиция . И е повода след 18 години " Дракон " да е към момента единствената писта в България.

" За точна сума на инвестиция мъчно мога да кажа какъв брой съм направил до момента, само че всичко е със лични запаси и заеми, без непозната помощ. Важното за мен е да може да се развива пистата и да може да се основава една общественост към нея. Това и виждам. Хора от Видин и Варна се срещат в Пловдив и стават другари. Предишните генерации състезатели дават препоръки на новите. Това за мен прави оборудването сполучливо ", разяснява Стоилов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР