Нищо изключително не правим срещу евентуални наводнения от поройните дъждове.

...
Нищо изключително не правим срещу евентуални наводнения от поройните дъждове.
Коментари Харесай

Село Дерманци - от молебен за дъжд до 193 литра на квадратен метър

„ Нищо извънредно не вършим против възможни наводнения от поройните дъждове. И тази пролет, както всяка година, изчистихме долчината , която минава през селото. Полагаме старания и речното корито на Вит да е почистено, макар че това е отговорност на регионалната администрация. Арендаторите пък поддържат в положително положение каналите за напояване. Имаме единствено една улица с шахти – и тях чистим постоянно ”, сподели пред Actualno.com тази заран кметът на луковитското село Дерманци Николай Зашев.
Според информацията от Национален институт по метеорология и хидрология Дерманци е едно от селищата с най-сериозни превалявания в страната през последните дни – 193 литра на квадратен метър . Според Зашев обаче тази стойност е много повишена. Големият дъжд бил преди седмица – тогава по негова преценка са паднали сред 80 и 90 литра на квадратен метър.
„ Имаме трима души по стратегиите за краткотрайна претовареност – тях използваме за почистването на долчинката, на речното корито и на шахтите. С различен запас не разполагаме. Арендаторите в селото също оказват помощ с каквото могат ”, разяснява Николай Зашев.
Преди време, поради дълготрайно засушаване в региона, на Филчов връх – най-високото място в землището на селото, локални предприемачи със свои средства вдигнали параклис . Там всяка година на Петровден се отслужвал молебен за дъжд. Ритуалът и до момента се извършва и станал като празник на селото. От няколко години обаче молебените са по-скоро против порои и градушки...
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР