Нинова за чумата по животните: Има основание за оставки Освен

...
Нинова за чумата по животните: Има основание за оставки Освен
Коментари Харесай

Нинова за чумата по животните: Има основание за оставки
Осве

Нинова за чумата по животните: Има съображение за оставки
Освен заплаха от болест, имаме една по-голяма заплаха – от гражданско непокорство и ескалиране на напрежението.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[i]Нинова взе присъединяване в свикания ексклузивен Председателски съвет, на който управленията на всички парламентарни групи са разискали случаите на чума по дребните преживни животни в региона на Странджа и стартиралата акция за евтаназия.[/i]

„ Оспорихме всички досегашни ограничения на държавното управление като противозаконни, на съображение на Закона за ветеринарно-медицинската активност, който споделя, че в тази обстановка би трябвало да се свика Централната комисия. Заповедите за дейности би трябвало да се подпишат от министъра на земеделието и министъра на вътрешните работи, а такива няма. Заповедта за деяние е подписана от зам.-директорът на БАБХ “, счита водачът на Българска социалистическа партия.

От Българска социалистическа партия оспорват и практическото осъществяване на ограниченията. Според тях на стопаните не се дават документи, които да потвърждават, че техните стада имат заболяване, а умъртвяването на животните става без тяхно единодушие, както и че не се прави стерилизация.

Левицата предлага през днешния ден да бъде свикано съвещание на Централната епизоотична комисия, тъй като в противоположен случай стопаните са подготвени да заведат групов иск, с който да осъдят страната.

„ Да си изпълнят законовите условия, тъй че процесът да бъде в единодушие със законодателството на България “, прикани Нинова. От Българска социалистическа партия упорстват още за въвеждането на прецизна карантина в района, с цел да не се допусне разпространяване на болестта, а евтаназията на животни да бъде прекратена, до момента в който не се обясни цялата обстановка.

На въпрос дали има съображение за оставки, Нинова отговори: „ Има. Да не си измиват ръцете с ръководителя на БАБХ господин Илиев. Той е най-ниската частица в цялата тази работа. Г-н Порожанов и премиер-министърът носят отговорност за всички “, безапелационна е Нинова.

БГНЕС напомня, че България се е оказа първата страна от Европейския съюз, на територията на която са открити инфектирани с заболяването животни. В осъществяване на европейските ветеринарни ограничения стартира евтаназиране на животни, а мярката има за цел да не допусне разпространяване на заболяването. Въпреки уверението, че ще бъдат обезщетени, тази мярка провокира недоволството на земеделските стопани, които бяха подкрепени от доста защитни организации. Организираха се и няколко митинга. Всички протестиращи упрекват БАБХ, че е подхванала прекомерно крайни и фрапантни дейности. Според тях не би трябвало да се убиват здрави животни, тъй като болестта може да бъде преборено с други ограничения, измежду които карантиниране на стадата със подозрения за болни животни, имунизация и други. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР