НИМХ спира протестите, до 31 октомври МОН внася проект за

...
НИМХ спира протестите, до 31 октомври МОН внася проект за
Коментари Харесай

НИМХ спира протестите, до 31 октомври МОН внася проект за изследователски институт

НИМХ стопира митингите, до 31 октомври МОН внася план за проучвателен институт
С дейното присъединяване на браншови профсъюз "Висше обучение и наука"- КНСБ (ВОН-КНСБ), Национален институт по метеорология и хидрология, Българска академия на науките и МОН се споразумяха, а учените отдръпват готовността си за ефикасни митинги.

Документът бе подписан през днешния ден от ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, доцент Снежанка Балабанова, ръководител на Общото заседание на учените в Национален институт по метеорология и хидрология, ръководителят на профсъюз ВОН-КНСБ доцент Лиляна Вълчева и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, оповестиха от КНСБ.

Съгласно подписаното съглашение, в период до 31 октомври 2018 година, МОН ще създаде и внесе в Министерски съвет план на разпореждане за основаване на проучвателен институт към МОН. Новата научна институция ще поеме всички функционалности и действия на досегашния Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Тя ще придобие безплатно имуществото на Национален институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките, в това число архива му.

До привършване на бюджетната година Национален институт по метеорология и хидрология ще разполага и ще се разпорежда със средствата от дотацията от държавния бюджет, както и със средствата от лични доходи, според одобрения бюджет на института.

Управителният съвет на Българска академия на науките пък се съгласява да прегледа кандидатурите за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Национален институт по метеорология и хидрология, препоръчани им от Общото заседание на учените в Национален институт по метеорология и хидрология и да предложи на Председателя на Българска академия на науките за назначение една от тях, която да дава отговор на Устава на Академията, планува още съглашението. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР