НИМХ продължава да функционира по същия начин. Няма разлика от

...
НИМХ продължава да функционира по същия начин. Няма разлика от
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: НИМХ продължава да функционира по същия начин

Национален институт по метеорология и хидрология продължава да действа по същия метод . Няма разлика от времето на договарянията и към сегашния миг. Процедурата завършва обикновено и не основава спънки пред активността на института .

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на първото заседание на Националния институт по метеорология и хидрология, откакто публично от 1 януари тази година службата мина към структурата на МОН .

Национален институт по метеорология и хидрология обслужва над седем бранша и има близо 130-годишна история, акцентира министърът.

 Българска академия на науките: Вълчев трябваше да е медиатор, а не да взема страна в разногласието с Национален институт по метеорология и хидрология
Българска академия на науките: Вълчев трябваше да е медиатор, а не да взема страна в разногласието с Национален институт по метеорология и хидрология

Извеждането на Национален институт по метеорология и хидрология е неверно и стана под напън

Приложенията в интернет дават информация за метеорологичните условия в страната, само че в действителност данните, които се получават в интернационалния метеорологичен продан, са въз основата на данните, подадени от националните хидрометеорологични служби.

По думите му институтът е типичната обществена организация, която има ежедневна работа и денонощни отговорности по наблюдението на климата и това допуска обезпечаване на финансиране от страна на страната.

Планирането на дейностите в Национален институт по метеорология и хидрология се разграничава от научните планове, защото непрекъснато се реализира наблюдаване. С бюджета за тази година финансирането на института е усъвършенствано, само че то не взема решение всички проблеми. Вълчев посочи, че институтът има потребности за възстановяване на материалната база и модернизиране на оборудването.

 Работна група разпределя собствеността сред Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология
Работна група разпределя собствеността сред Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология

За Българска академия на науките е странна тази устремност, с която отхвърлят една топлийка да оставят

" Имаме всички условия да продължи институтът обикновено ", уверен е Вълчев и счита, че е належащо положително взаимоотношение с институтите на Българска академия на науките. През последните месеци се натрупаха страсти, които министър Вълчев е сигурен, че ще отшумят през идващите месеци.

Създадена е работната група, която би трябвало да посочи противоречивите парцели. Никоя от страните, съгласно него, не е ощетена и активността им не трябва възпрепятствана. " Всичко, което е употребено, би трябвало да остане да се употребява от тези, които са работили до момента в съответните пространства и по съответните планове ", съобщи просветителният министър.

Части от парцели към момента не са с изяснена благосъстоятелност . През идната седмица ще се откри тяхното решение, изясни Вълчев. Двуетажна постройка наоколо до централата на Национален институт по метеорология и хидрология беше избрана за седалище на новия институт към Българска академия на науките и следва да се посочи използването на постройката. Общо 12 души са останали в структурата на Българска академия на науките по думите му.

Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Пламен Нинов изясни, че информация в Административния съд демонстрира, че новият институт на Българска академия на науките не е регистриран като юридическо лице . С другите институти на академията Национален институт по метеорология и хидрология работи гладко, само че главните противоречиви въпроси пораждат с управлението на Българска академия на науките.

Общото заседание реши, че би трябвало да раздели института, като отдели част от него, с цел да може да отдели парцели от института и да ги даде на хората, останали в структурата на Българска академия на науките. По този метод двуетажната постройка, в която работят и чиновници на Национален институт по метеорология и хидрология, би трябвало да бъде предоставена на Българска академия на науките.

" Къде да оставим нашите сътрудници, които са над 30 индивида ? В подобен разговор няма по какъв начин да се реализира единодушие " безапелационен беше някогашният шеф на института проф. Христомир Брънзов .

Вълчев моли и двете страни да продължат взаимната работа . Той се надява проблемите да бъдат решени през идващите седмици и пожела на членовете на Национален институт по метеорология и хидрология сполучлива работа.

Тази година Национален институт по метеорология и хидрология ще работи по нов план взаимно с Министерство на вътрешните работи за рационализиране на предупредителната система за наводнения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР