Никулдене един от най-важните православни празници. На 6 декември Православната

...
Никулдене един от най-важните православни празници. На 6 декември Православната
Коментари Харесай

Честит празник! Любопитни факти за Никулден и Свети Никола, които може би не знаете

Никулден е един от най-важните православни празници. На 6 декември Православната черква уважава паметта на свети Николай Мирликийски . Свети Николай е месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите, на фамилията и рода. Заради многото чудеса, които е направил, е наименуван свети Николай Чудотворец.

Кой е Свети Николай?

Николай Мирликийски е роден през втората половина наIII век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му,епископнаградПатарав Ликия, приел племенника си в храма и оттук насетне той щял да му служи до края на дните си.

За разлика от множеството свои събратя светци, Николай починал в респект и самопризнание на напреднала възраст. Не изпитал мощно изтезание на преследвачи и екзекутори, само че изпитал насладата да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умряли родителите му, раздал своя парцел и никой даже не научил какво е направил.

Св. Никола е заровен в катедралата на градМираи измежду вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи излекуване.

През1099г. мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в гр.Бари,Италия, където се пазят и до през днешния ден. Това е повода да се смята за настойник на крадците. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата черква на разнообразни поместни православни църкви. Такава парченце се пази и уважава и в храма „ Св. Николай “ в София и Созопол.

Произход на името Николай Чудотворец.

Николай е съветската форма на името Никола. Името Никола има гръцки генезис и произлиза от гръцките думи надвивам (nikáo) и народ (laós).

Св. Никола се посочва Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край Ликия и града, където става свещеник – Мира.

Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е прочут приживе. Всичките му каузи имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават излекуване. Постигал го с чудна лекост, поради което го наричали Чудотворец.

Често е именуван и Свети Николай Угодник, поради своята сърдечност да се притече на помощ постоянно, когато има случай за това.

До началото на 20 век името му е измежду най-предпочитаните за новородените в Русия. Има съветска сентенция: „ Помоли Свети Никола и той ще съобщи на Спасителя “ („ Попроси Николу, и он скажет Спасу “).

В България Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име.

Свети Никола и Дядо Коледа.

Свети Никола е прототип на белобрадия дъртак, който раздава дарове, известния у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и други

През 1626 година холандски калвинисти, които се преселили в Америка, пренесли в Новия свят почитта към Свети Никола. Eмигрантитe последователно почнали да произнасят Sint Nicolaas като Sinterklaas, което в разговорния британски придобило звучене като Santa Claus (Санта Клаус).

През декември 1773 година и през идната 1774 година нюйоркски вестник поместил дописка за холандски фамилии, които чествали годишнината от гибелта на Санта Клаус. Тези вестникарски материали спомогнали за популяризирането на светеца в Америка.

През 1804 година Джон Пинтард, член на Нюйорското историческо общество, на годишната среща на Обществото почнал да популяризира дървени фигурки на Санта Клаус, показан на фона на цялостни с играчки чорапи и плодове върху камина.

През 1823 година в Америка се появило стихчето „ Нощта преди Коледа ” от Климент Кларк Мур, което станало доста известно. То описвало Санта Клаускато жизнерадостно старче, което влиза в къщите на хората през комина.

Така последователно Санта Клаус се разграничил от облика на Свети Никола.

Как се чества Никулден по света?

Холандия и Белгия

Денят на Свети Никола, прочут катоСинтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните елементи на Холандия и на 6-ти в южните райони, както и в Белгия.
Празникът е обвързван подаряването наподаръцина дребните деца. Всяко дете би трябвало да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тяхзахар, морков или ябълка за коня на Свети Никола, а то получава дребен подарък в случай че е било чинно през годината.

Франция

Във Франция Свети Никола се смята зазащитник на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се изгубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от злобен месар, който ги поканил в магазина си и ги умъртвил. Видял всичко в профил, Свети Никола ги съживил посредством молитвите си и ги върнал при фамилиите им.

Свети Никола е единственият светец, койтопритежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).

Германия

В нощта на 5-ти декември, позната още катоНощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци (звучи познато, нали), с цел да плашат децата. Крампус е фолклорно създание, особено за вярванията на германоезичните нации. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.
Както във Франция, по този начин и в Германия и Австрия се има вяра, че Свети Никола ги пази. Децата оставятплетен ботушдо камината, с цел да получат сладки, играчки или пари.

Чехия

Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На положителните се раздават сладкиши, а на неприятните се дава картоф.

Италия

Свети Никола е покоровителят на град Бари, където са положени и неговите мощи. Почитта към светеца, италианците означават с обилни тържества при започване на месец май. На 6-ти декември обаче се организира, по този начин наречения „ Ритуал на неомъжените “, защото се смята, че св. Николай пази освен децата, само че и девиците. Вярва се, че неомъжените дами, които желаят да намерят брачен партньор, би трябвало да участват на ранната утринна молитва в базиликата “Св. Никола ”, по времето на която би трябвало да обиколят 3 пъти една от колоните в църквата. Поверието гласи, че в случай че светецът е благоразположен девойката ще открие подобаващ брачен партньор до една година.

В други райони на страна се организират паради, в който Свети Никола идва с каляска и носи дарове на децата.

Португалия

В град Гимараеш в северозападната част на Португалия, почитат Свети Никола още от Средновековието като настойник на гимназистите. Отбелязването на празника продължава цяла седмица (между 29-ти ноември и 7-ми декември) и се назовава „ Николинас “.

Ливан

Свети Николасе уважава от всички християнски общности в Ливан – католици, православни християни и арменци. Многобройни църкви учебни заведения и публични здания са кръстени в чест на Св. Николай.

Палестина

Свети Николай е настойник на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната черква “Свети Никола ” се организира тържествена божествена литургия.

Български поверия и традиции свързани с Никулден.

Според националните вярвания светецът предизвиква бурите и ураганите в морето, и по тази причина на Никулден всички гемии стопират да се движат и в морето не се влиза.

Традициите повеляват на Никулден масата да бъде богата и отрупана с ястия, най-вече от риба (шаран или друга риба, само че да е наложително с люспи). Рибник (шаран обгърнат и изпечен в тесто), ритуален самун, шаран цялостен с ориз и орехи и така нататък – все ястия, които участват на празничната маса. Понеже Никулден съответствува с времето на Коледните пости на трапезата с изключение на риба се слагат и други постни ястия – фасул, пълнен пипер с ориз, пълнени сарми, царевица, варено жито и така нататък

Според националните вярвания дамите би трябвало да бъдат извънредно деликатни при почистването на рибните люспи. Смята се, че в случай че люспа падне на земята и някой стъпи върху нея ще го споходи неприятна болест или гибел. Най–голямата люспа от шарана се прибира в портфейла, като се счита, че това ще донесе пари и благоденствие на фамилията през годината.

След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, с цел да бъдат всички членове на фамилията здрави през цялата година. Запазва се единствено костта от главата на рибата, защото се приема, че има формата на кръст. Хората имат вяра, че костта е лековита, по тази причина се пришива към шапката на новороденото, с цел да го пази от зли очи и заболявания.

Защо шаран?

Легенда споделя по какъв начин по време на мощна морска стихия светецът избавил с молебствия моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб Според друга легенда, шаранът е „ прислужникът “ на св. Николай. Веднъж, когато светецът бил в откритото море, почнала мощна стихия. Имало дупката на дъното в лодката и водата почнала навлиза в лодката. Тогава Свети Никола бръкнал потопил ръцете си във водата, извадил оттова шаран и запушил дупката с него. Затова шаранът се смята за жертвена риба на трапезата на 6 декември, а празникът се назовава още „ Рибен Свети Никола “

Култът към Свети Николай – като настойник на моряците и риболовците, прониква рано в българските земи. В националните вярвания светецът плава на златен транспортен съд, който постоянно идва там, където имат потребност от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да избавя изпадналите в неволя бедняци.

На Никулден приключва и сезонът на есенния лов на риба, който се отбелязва с пиршество и почерпка от риболовците и търговците на риба. На този ден става разделянето сред риболовците на извоюваното през сезона. Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея би трябвало да се вгради икона на Свети Никола. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца дамите на риболовците излизали при морска стихия на брега и я потапяли до три пъти във водата, като проклинание да се върнат мъжете им

Народът ни има вяра, че Свети Никола носи първият сняг – раздрусва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: „ Днес му е денят, на следващия ден му е снегът “. На Никулден се вършат предсказания за времето и бъдещата годишна продукция

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и други

В къщата на именика, на Никулден идват посетители, с цел да покажат своето почитание, като не е наложително преди този момент да са били поканени. Може би сте чували израза „ На имен ден не се кани ”…

Трапезата не се раздига до късно през нощта, с цел да може да е разполагаем на домакините и гостите. Според обичая домакинята/домакинът прикадява трапезата с тамян, след което подвига питата над главата си и я разчупва. На празничната маса е разрешено и наличието на алено вино.

На този ден, съгласно традициите, девойките, които към момента не са омъжени и това им следва заран вървят на черква, а вечер играят хоро хванати за ръце. Младежите и техните родители, наблюдавайки ги в профил, си избират младоженка.

В навечерието на Никулден, на всички именици и празнуващи пожелаваме ярък и цветущ празник!

Нека Свети Никола ви пази и закриля!

,

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР