Никозия. В петък Кипър отхвърли твърденията, че нарушава континенталния шелф

...
Никозия. В петък Кипър отхвърли твърденията, че нарушава континенталния шелф
Коментари Харесай

Reuters: Кипър казва, че ще продължи проучването за газ в Източното Средиземноморие въпреки Турция

Никозия. В петък Кипър отхвърли изказванията, че нарушава континенталния шелф на Турция, като даде лиценз за изследване в Средиземно море на Exxon Mobil и Qatar Petroleum, заявявайки, че това ще се извършава в границите на неговите суверенни права, предава Reuters .

Турция в четвъртък упрекна Кипър, че е нарушил нейния континентален шелф, като е дал лиценз за изследване на двете компании, заявявайки, че няма да разреши неразрешено съгласно Анкара изследване в нейната пълномощия.

Кабинетът на Кипър съобщи в четвъртък, че ще даде лиценз на Exxon Mobil и Qatar Petroleum за изследване на въглеводороди в част от оповестената изключителна икономическа зона на Кипър (ИИЗ), която се намира на юг и на югозапад от острова.

Министерството на външните работи на Турция съобщи, че този ход нарушава нейния континентален шелф в Източното Средиземноморие. Кипър съобщи, че въпросната зона е част от континенталния шелф на острова.

„ Турция съзнателно не желае да съблюдава интернационалното право, като насочва голословни искания и подценява позицията на интернационалната общественост в цялостна поддръжка на суверенните права на Република Кипър в нейния личен континентален шелф “, се споделя в изказване на външното министерство на Кипър.

„ Република Кипър уверено ще продължи своята политика в региона на въглеводородите, при цялостно ценене на интернационалното и европейското право.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР