Никоя субсидия не може да замести прихода от пазара. Това

...
Никоя субсидия не може да замести прихода от пазара. Това
Коментари Харесай

Ексминистър Гечев: Украйна измести България от почти всичките ѝ пазари в Западна Европа

Никоя дотация не може да замести прихода от пазара. Това съобщи по отношение на митингите на фермери в цяла Европа някогашният длъжностен министър на земеделието Явор Гечев. По негови думи положителната остаряла богата Европа е привикнала да извади едни пари и да помогне на фермерите. Сега обаче той счита, че няма сума, с която да им се помогне, написа Фокус.

" 50% от българските оранжерийни артикули не се засяха тази година ", уточни Гечев и добави, че това постанова зависимости. Той разясни, че продуктите на пазара би трябвало да идват все от някъде. Стига се до обстановка, в която всичко е импорт, по тази причина и цените са толкоз високи.

Гечев напомни, че още през април предходната година е говорел, че в случай че не се вземат ограничения в бранш земеделие, то " кърпенето на кръпки " ще продължи. Тогава митингите били в 5 страни от Източна Европа, измежду които и България, а в този момент се придвижват към Централна и Западна Европа, съобщи някогашният длъжностен министър на земеделието Явор Гечев.

Причините: доста амбициозната зелена политика на Европейски Съюз, примесена с войната в Украйна. Ако така наречен Зелена договорка изглеждаше търпима за фермерите при естествени условия, то икономическата рецесията, цените на горивата, на торовете и войната в Украйна сложиха фермерите в неравноправно състояние.

" В актуалната политика за земеделие пари се дават единствено за екология. В момента при земеделието има повишаване с към 30-40%. Това води до банкрути ", безапелационен е той.

Когато Европа не мисли рационално, резултатите също са неразумни, сподели Гечев и добави, че казусът е чисто стопански. " Представете си, че аз създавам някъде в Европа, а вие в Украйна. Когато си подписал съглашение да вкарваш безмитно артикули от Украйна, то се стига до миг, в който ти не можеш да продадеш личната си продукция ", изяснява някогашният аграрни министър. И показва, че това е проблем за цяла Европа.

Има съглашение, подписано от Европейска комисия, което гласи, че се обезпечава безпроблемно прекосяване на артикули и услуги от Украйна в страните от Европейски Съюз, сподели той. " Истината е, че пазарът на Украйна просто е доста огромен. Украйна измести България от съвсем всичките ѝ пазари в Западна Европа - в това число Испания, Франция. Българските артикули залежават. В момента нямаме съвсем никакъв експорт ", обобщава Гечев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР