Никой вече няма илюзии, че без НАТО Европа може да

...
Никой вече няма илюзии, че без НАТО Европа може да
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Без НАТО Европа не може да изгради сериозна отбрана

Никой към този момент няма илюзии, че без НАТО Европа може да построи сериозна защита. Съединени американски щати остават главният поръчител за европейската защита.
Това мнение изрази пред БНР Йордан Божилов - създател и ръководител на Софийския конгрес за сигурност, някогашен заместник-министър на защитата.

След 2022 година и нападението на Русия над Украйна се трансформираха мисленето в Европа и оценката за риска. Поколения европейски политици след края на Студената война считаха, че антагонизмът е липсващ. Това мислене докара до редуциране на армии, спад в бюджетите за защита, означи Божилов.

Много европейски водачи заявяваха, че Европа би трябвало сама да поеме защитата си, да построи лични сили за защита, напомни той, само че назова това " остаряло мислене ", тъй като " пред лицето на опасността, която идва от Русия, Европа не може сама да построи защита ".

Има доста механизми, които ще задържат Съединени американски щати в НАТО и ангажирани с Европа, посочи Божилов в отговор на въпрос по какъв начин ще се развие обстановката при връщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Промени се и характерът на войната, разяснява Йордан Божилов, съгласно който " вървим към радикално преосмисляне на военните дейности, на състава на армиите ", като се трансформират и условията към армиите.

Пагубна тенденция е да мислим за нашата защита като за нещо независимо, това е в сферите на популизма, сподели Божилов в предаването " Хоризонт до обед ". Според него би трябвало да мислим в границите на груповата защита.

Няма искащи за армията. Даже тези, които желаят да служат, отпадат още при първите селекции. Трябва да се търси по какъв начин да притеглим повече хора на непринуден принцип, в сравнение с да задължаваме всички да служат, акцентира Божилов по отношение на концепцията за връщане на наложителната казарма. За няколко месеца не могат да се усвоят тънкостите на военната специалност, безапелационен е той.

" Повечето страни в НАТО нямат наборна работа. Те разчитат на добре готови, стимулирани хора. "

Министерството на защитата би трябвало да има по-широка, по-отворена осведомителна политика, насочи рекомендация създателят на Софийския конгрес за сигурност. В противоположен случай по думите му се появяват структури, които натрупат " политически багаж върху страховете на хората ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР