Никой нищо не знае, не може или не отговаря за

...
Никой нищо не знае, не може или не отговаря за
Коментари Харесай

Коментар | Кой изяде асфалта?

Никой нищо не знае, не може или не дава отговор за това. Така общо взето реагираха институциите, когато от " Дневник " алармираха за нов гаф на улица " Иван Шишман ", станала емблема на безконечния ремонт. Оказа се, че новата настилка на един от тротоарите заобикаля подиум, подложен нелегално от ресторант. Кметът на София Йорданка Фандъкова, както нормално не взе отношение, фирмата-изпълнител пренасочи въпросите към общината, Столичният инспекторат споделя, че не носи отговорност, а от регион " Средец " таман били установили нарушаването. Ако не беше неуместно, щеше да е занимателно. И до момента в който от общината за следващ път умерено си измиват ръцете, от отговорност мъчно може да избяга строителният контрол - частната компания, на която се заплащат хиляди левове с единствената цел да следи за качественото осъществяването.

В случая това е консорциум " Проджект контрол София ", която получава над 1 млн. лева през 2017 година, с цел да надзирава ремонтите в централната градска част, включително този на " Графа " (изпълнен от " Джи Пи Груп " ) и жълтите павета (изпълняван от " Трейс груп холд " ). Водещо присъединяване в консорциума има " Трансконсулт - БГ " - компания, която пък се оказва много близка със строителите. Тя и обвързваните с него " Трансконсулт - 21 " и " Трансконсулт - 22 " са постоянни сътрудници на " Джи Пи груп " в редица публични поръчки. Работили са дружно по Западната дъга на столичното околовръстно, взели участие са в търговете за автомагистралата до Калотина, пробивът на бул. " Тодор Каблешков ", както и в прекратената през 2016 година процедура за автомагистрала " Хемус ", където обединяването им бе определено за победител.

При това състояние, парадоксалната обстановка с ремонта на " Шишман " не е толкоз изненадваща. Проблемът с неналичието на надзор работи на същия принцип и в по-мащабен проект. " Фактът, че в 50% от обследваните сектори се демонстрират дефекти, приказва за недостиг освен в последващия надзор, а най-вече в настоящия надзор по време на осъществяването на строителството ", сподели министър Цеков.

И изясни, че би било обикновено тези дефекти да бъдат установени по време на осъществяването от строителния контрол от представителите на възложителя (АПИ), или " все хора, които работят за страната ", тъй като те разполагат с вътрешни звена за надзор, които явно не работят съответно.
Реклама
За надзор страната заплаща два пъти - веднъж на районните звена на АПИ и повторно за контрол на строителството. След следващата сага с пътищата, от министерството увериха, че са уведомили всички реализатори, както и надзорните компании, с цел да отстранят дефектите. Дали и по какъв начин това ще се случи е различен въпрос при по този начин подредения словоред при пътното строителство: ремонт на ремонта, а след това към този момент и контрол на надзора.
Свързани публикации Петте огромни неуспеха на ГЕРБ в София 11 октомври 2023, 09:00 " Джи Пи груп " ще построява пробива на " Каблешков " от " Луи Айер " до " Черни връх " против 18 млн. лева 4 октомври 2023, 17:40
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР