Никой не обича да върши домакинска работа - но ново

...
Никой не обича да върши домакинска работа - но ново
Коментари Харесай

Равенството между половете в европейските домове: Проучване показва, че е много далеч

Никой не обича да прави домакинска работа - само че ново изследване разкри, че в Обединеното кралство дамите към момента правят непропорционално доста от постоянно неблагодарните задания спрямо мъжете.

Британското изследване на обществените настройки (BSA) откри, че повече от три четвърти от респондентите споделят, че домашният труд би трябвало да бъде разграничен - само че към две трети от дамите към момента вършат повече от техния обективен дял от чистенето и готвенето. Резултатите от изследването въпреки всичко дават известна вяра на тези, които се борят за тъждество сред половете.

В средата на 1980 година 48% са съгласни с изказванието, че „ работата на мъжа е да печели пари, а на дамата да се грижи за дома. Тази година единствено 9% са съгласни – а 32% от интервюираните мъже са признали, че правят по-малко неща у дома в сравнение с би трябвало.

През 1983 година, когато стартира изследването на BSA, заетостта на дамите сред 16 и 64 години бе единствено 54% ​​- в този момент се е повишила до 72% и доста майки, които обичайно биха останали у дома, в този момент избират да се върнат на работа след раждането.

Разлики в Европа
В континентална Европа обаче картината постоянно е доста друга от Обединеното кралство.

Според статистиката, оповестена от Европейския институт за тъждество сред половете (EIGE) през 2021 година, домакинската работа, грижите за деца и хората с увреждания и други хронични болести към момента са най-неравномерно разпределените задания на целия континент.

EIGE откри, че към 91% от дамите с деца прекарват най-малко един час всеки ден в домакинска работа - и тази цифра пада до 30% измежду мъжете с деца.
Изследването разкри, че огромна част от това неравномерно разделяне на труда се дължи на одобрени функции на пола, излъчени от майки на дъщери и татковци на синове. Нивата на обучение също играят роля.

Жените с по-високо обучение отделят по-малко време за домакинска работа, само че при мъжете е тъкмо противоположното.

EIGE откри, че висококвалифицираните наети дами постоянно разпореждат домакинската работа на външни реализатори, с цел да съкратят времето си за домакинска работа, до момента в който мъжете наподобява не желаят да харчат пари за задания, които явно могат да свършат сами. В цяла Европа в доста страни неотдавна се следи повишаване на салдото сред половете при вземането на решения и поемането на отговорност за домакинската работа.

През последното десетилетие във Франция, Люксембург, Италия, Германия и Испания се следи доста увеличение на равенството в дома.

В другия завършек на скалата Чехия, Унгария, Румъния, Словения и България са регресирали във връзка с изравняването на игралното поле в салдото на силите сред половете.
В цяла Европа статистиката демонстрира, че приблизително 79% от дамите (със или без деца) се заемат с домакинската работа и готвят всекидневно, в съпоставяне със единствено 34% от мъжете.

Тази разлика е най-малката в Швеция. В скандинавската нация 74% от дамите извършват тези задания постоянно, само че 56% от мъжете също се включват. От другата страна на монетата за тъждество сред половете е Гърция. Там 85% от дамите са натоварени с домакинска работа, до момента в който единствено 16% от мъжете в миналото оказват помощ.

Грижата за деца – женска „ работа “?
Що се отнася до родителите, има - може би не е изненадващо - доста по-голям дял дами, които се грижат за децата си, в сравнение с техните мъжки еквиваленти. Около 93% от дамите на възраст от 25 до 49 години, които имат деца под 18 години, са се грижили за децата си всекидневно, в съпоставяне със единствено 69% от мъжете.

В Гърция несъответствието е извънредно огромно, като 95% от дамите поемат грижата за децата си спрямо 53% от мъжете.

Малта има сходни числа, до момента в който Швеция (96% от дамите и 90% от мъжете) и Словения (88% и 82%) са доста по-равни във връзка с салдото сред половете в грижите за деца. Като цяло има забележителна разлика сред континента и в избрани райони.

Изглежда, че скандинавските народи - следвани от близко от доста в източната част на Европа - се усещат по-удобно да споделят обичайно „ женски “ функции, като западните страни са малко по-назад. Южна Европа е тази, която изостава в тази ранглиста. Причините за това не са изцяло ясни, макар че една от аргументите наподобява е, че колкото по-религиозна е една страна, толкоз по-укрепен става този дисбаланс сред половете.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР