Никой не обича да чува Не, независимо на какъв език.

...
Никой не обича да чува Не, независимо на какъв език.
Коментари Харесай

Не, Нет, No, Nein ...

Никой не обича да чува „ Не ”, без значение на какъв език. Точно по тази причина доста малко са хората, които биха елементарно се съгласили с вашия отвод и които няма да стартират да ви убеждават упорито да промените позицията си. Истина е, че от време на време сме подготвени да отстояваме нашето „ Не ” със зъби и нокти. Друг път, доста ни се желае да не разочароваме индивида против нас и да му отговорим позитивно. Това възприятие става изключително мощно, когато приказваме с скъп чиновник, почитан бизнес сътрудник или основен клиент.

Почти на всеки му се е случвало да каже „ Не ” и по-късно подложен на мощен напън, да промени позицията си. Това в множеството случаи е неточност. Компромисите, от време на време са потребни. Но, когато са плод на страсти, на поддаване на непознато въздействие, водят до тежки последици, за които дълго съжаляваме. Сменянето на позицията вреди на персоналния ни професионален престиж. За да не изпадате в сходни обстановки ви предлагам няколко метода да казвате „ Не ”, с които хем ще покажете увереност, хем ще запазите положителните връзки.

Великото неутралното „ Не ”

Когато кажем „ Не ” и отстояваме позицията си, доста постоянно и в двете страни се явяват негативни страсти. У нас – тъй като сме били малко крайни, а у събеседника ни – тъй като е нервиран, отчаян или сърдит от отговора ни. Използвайте неутрално „ не ”, с цел да намалите напрежението. Става дума за отвод, който не е недодялан, свадлив, оправдателен или прекомерно деликатен. Неутрално и общително са разнообразни неща. Дори да сте общителни като образование, използвайте неутралното „ Не ”. По този метод се концентрирате върху крайния резултат, а не върху индивида. Този метод наподобява на държанието на футболния арбитър. Неговата работа изизсква да бъде безпристрастен на терена и да остане подобен, даже в случай че го провокират. Неутралният метод не значи, че не можете да говорите за евентуалните спорове, които се пораждат от вашето „ не ”. Думи като „ Трудно ми е да ти кажа „ не ”, „ Сигурно ти е мъчно да го чуеш ”, са допустими. Ако знаете или подозирате за какво вашият събеседник упорства на вашето „ не ”, изразете намерено своите терзания, само че без да му давате очаквания. Бихте могли да кажете „ Изглежда си вложил много старания в това, за което настояваш и явно, че аз съм спънка то да се случи ”. Дайте пояснение или аргумент за вашето „ не ”. Например, „ Моята работа е да уравновесявам сред разнообразни обосновани, само че конкуриращи се цели ”.

Бъдете поредни

Когато обяснявате вашия отговор, не давайте разнопосочни причини. Те би трябвало да са поредни, разумни и безапелационни. Понякога може да ви се желае да кажете на събеседника си при какви условия бихте споделили „ да ”. Но това единствено обърква нещата и по никакъв метод не аргументира вашия отвод.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР