Никой не може да предвиди кога ще приключат преговорите за

...
Никой не може да предвиди кога ще приключат преговорите за
Коментари Харесай

Преговорите за освобождаване на похитения кораб с двама българи на борда могат да продължат година

Никой не може да планува по кое време ще приключат договарянията за освобождение на похитения транспортен съд " Galaxy Leader ", като те могат да продължат от един месец до една година. Това мнение показаха пред Наталия Господинова в студиото на Дарик във Варна капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, и капитан Иван Цонев, оглавяващ Българската асоциация на морските капитани.

Вече 10 дни корабът " Galaxy Leader " с двама българи на борда остава в плен на йеменските бунтовници. Сателитни фотоси демонстрират местоположението на плавателния съд на към 50 километра от йеменския град Ходейда. Корабът беше покорен на 19 ноември от йеменските бунтовници хуси. Капитанът и неговият старши асистент са българи, а 25-членният екипаж включва още жители на Украйна, Филипините, Румъния и Мексико. Превземането на кораба е в отговор на войната на Израел против " Хамас ".

От Българската асоциация на морските капитани са изпратили писмо до премиера Николай Денкови и до вицепремиера и външен министър Мария Габриел, в което показват, че казусът няма да бъде позволен с безмълвие. Според капитан Димитров рецесията би трябвало да се реши политически.

По думите накапитан Иван Цонев, оглавяващ Българската асоциация на морските капитани, освобождението на кораба ще е вследствие на дълги и тежки договаряния.

Цонев добави, че писмото е зов и посредством него желаят да припомнят за сътрудниците си на кораба " Galaxy Leader ".

България не би трябвало сама да договаря с хусите, безапелационен беше капитан Димитров. По думите му би трябвало да има по-голям напън от страна на НАТО и Европейски Съюз към Йемен.

Те показаха, че няма основателна опасност за живота на пленените българи.

Кап. Иван Цонев означи, че в тази ситуация с " Galaxy Leader " има два прецедента – първият е, че офанзивата е осъществена с хеликоптер, а вторият е осъществяването на такова огромно похищение на толкоз огромен транспортен съд с политическа цел.

По думите му интернационалната общественост би трябвало да предприеме стъпки за контакт с групировката.

Според кап. Цонев йеменските бунтовници са работили като професионално подготвени командоси при завладяването на кораба " Galaxy Leader ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР