Никотиновата киселина /nicotinic acid/ представлява витамин от групата В, който

...
Никотиновата киселина /nicotinic acid/ представлява витамин от групата В, който
Коментари Харесай

Никотинова киселина

Никотиновата киселина /nicotinic acid/ съставлява витамин от групата В, който е водноразтворим. Никотиновата киселина е известна и с други наименования, в това число ниацин, никотинамид, витамин В3 и витамин РР. В хранителната индустрия тя е известна като хранителна добавка E375.

Никотиновата киселина може да се внася в организма дружно с питателните артикули или да се образува в организма с помощта на аминокиселината триптофан. Трябва обаче да отбележим, че лице, при което се следи недостиг на витамин В1, витамин В2 и витамин В6, не може да си набира ниацин от въпросната аминокиселина.

Ниацинът също може да се добие и изкуствено, като се синтезира от алкалоида никотин.

История на никотинова киселина

В през първата четвърт на предишния век популярният химик Функ отделил никотиновата киселина. Малко по-късно било намерено, че въпросната киселина се явява нещо като транспортьор на водорода. В следствие почнали да се вършат голям брой изследвания на витамина и се появяват теории, че никотиновата киселина може да лекува заболяването пелагра. Припомняме, че през първата четвърт на двадесети век тя е засегнала значително поданици на Южна Америка.

Заболяването се ширело и в други страни, измежду които Румъния, Италия и Испания, или другояче казано, в страни, чиито поданици се хранят най-вече с царевица. По това време заболяването се асоциирала с отравяне. Към днешна дата към този момент сме наясно, че в действителност причина за положението е отсъствието на триптофан в царевицата, което, от своя страна, значи, че организмът не може да синтезира ниацин. Тоест пелаграта е породена от дефицит на никотинова киселина.

Функции на никотиновата киселина

 Никотинова киселина - Витамин B3

Никотиновата киселина извършва доста значими функционалности. Оказва се, че тя е нужна за синтеза на полови хормони като тестостерон, естроген и прогестерон. Освен това оказва въздействие и върху синтезирането на хормони като тироксин, инсулин и кортизон. Разбира се, активността на ниацина не завършва единствено дотук. Специалистите означават, че този тип киселина е нужна за здравословното положение на мозъка, а също и на нервната система. Никотиновата киселина е виновна и за здравия и хубав тип на кожата.

Избор и предпазване на никотинова киселина

Никотиновата киселина е съставен елемент на доста таблетки и ампули. Тя се влага независимо или се съчетава с витамин В1, витамин В2 и други Влага се също по този начин и в разнообразни лекарства. Те се съхраняват на изсъхнало и мрачно място, надалеч от други медикаменти. Закупувайте лекарства, съдържащи никотинова киселина, единствено от профилирани обекти и постоянно проверявайте периода на валидност, който би трябвало да е изписан на опаковката на продукта.

Ползи от никотинова киселина

Ползите от умерения банкет на никотиновата киселина са доста. Доказано е, че витамин В3 спомага за облекчаването на стомашно-чревните проблеми и се грижи за положителното положение на храносмилателната система. Освен това повлиява типа на кожата и се бори против неприятния мирис. Според извършените проучвания ниацинът спомага за нормализирането на високото кръвно налягане и вярното кръвообращение. Той също по този начин намалява високия холестерол.

Никотиновата киселина също по този начин оказа удобно въздействие при диабет, СПИН, множествена склероза, менструални болки, ревматоиден артрит, подагра, катаракта, болест на Алцхаймер и други Сред позитивните свойства на витамин B3 е способността му да взаимодейства с антикоагуланти. Друг плюс на никотиновата киселина е, че устоя на термична обработка и резервира потребните си свойства даже след варене и печене.

Източници на никотинова киселина

 Никотинова киселина - Ниацин

Чудесни източници на никотинова киселина са както храните от растителен генезис, по този начин и някои месни артикули. Като цяло, приемливо количество от веществото се намира в гъбите, аспержите, морските водорасли, авокадото, сушените сливи, смокини, фурмите, ориза, цвеклото, целината. Ниацинът се среща още в бирената квас, фъстъците, бадемите, кравето мляко и яйцата. Сред месните артикули източник на никотинова киселина се явяват черният дроб, бялото птиче месо, еленското месо, бъбреците и други Този скъп витамин може да се набави и при консумация на риба (риба звук и сьомга) и морски блага като скаридите да вземем за пример.

Прием на никотинова киселина

За положителното положение на нашия организъм би трябвало регулярно да одобряваме никотинова киселина. Дневната доза за възрастни възлиза на 13 до 19 мг. Специалистите предлагат кърмачките да одобряват малко повече от веществото - 20 млг. Като с множеството вещества по този начин и с никотиновата киселина не трябва да се прекалява. В случай че приемете повече от 100 мг от витамина, можете да усетите неприятни странични резултати.

Вреди от никотинова киселина

При банкет на никотинова киселина в по-големи количества не е изключено да се следят известни неразположения, в това число парене и кожни сърбежи. Освен това в огромни количества витамин В3 може да попречва усвояването на захарта от организма, което в някои случаи може да докара до нарушен надзор на глюкозата. Не е изключено също по този начин изобилният банкет на никотинова киселина да породи пристъпи на подагра.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР