Николай Неновски ще е новият член на управителния съвет на

...
Николай Неновски ще е новият член на управителния съвет на
Коментари Харесай

Президентът попълва квотата си в БНБ с еврокритик

Николай Неновски ще е новият член на управителния съвет на Българската национална банка от квотата на президента. Румен Радев към този момент е подписал указа за неговото предопределение, считано от 13 юни. Тогава изтича 6-годишният мандат на Лена Русенова, която бе назначена също от президентската квота. Документът е обнародван и в Държавен вестник. По закон президентът има право да назначи тримата членове на управителния съвет на Българска народна банка, които не са подуправители.

Проф. Неновски е посветил цялата си кариера на проучвания в региона на паричните теории и паричната политика. Преподавател е в Университета в Амиен, Франция, Университета за национално и международно стопанство в София и е посетител учител в още редица висши учебни заведения по света. От 1996 година до 2008 година, с дребни спирания, Николай Неновски работи поредно в изследователския отдел на Българска народна банка. В интервала 2002-2008 година е член на Управителния съвет на централната банка. Неновски е назначен от тогавашния президент и екслидер на Българска социалистическа партия Георги Първанов.

В края на мандата на Тройната коалиция Неновски е препоръчан и за подуправител на Българска народна банка и началник на ръководство "Емисионно ". Стига се и до неговото предопределение на поста. След като ГЕРБ печелят парламентарните избори обаче, новият състав на Народното събрание анулира решението и на негово място е назначен Калин Христов.

Николай Неновски е прочут и като консултант на Пламен Орешарски в качеството му на финансов министър в кабинета "Станишев ". Когато Орешарски става министър-председател в мандата на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, Неновски въпреки и за малко е член на надзорния съвет на Насърчителната банка (сега Българска банка за развитие).

Неновски е прочут и като критик на участието на България в еврозоната. В последната му обява, датираща отпреди няколко седмици, той развива тезата, че в този момент е моментът България да се втурва към участие в механизма ERM II. В едно от последните си изявленията пък той споделя, че "Европейският съюз и еврото в настоящия им тип скоро ще станат минало ", както и че "истинският разпад на еврозоната ще стартира, когато би трябвало да се заплати сметката "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР