Николай Неделчев започна по превъзходен начин новата година. Неделчев (ТК

...
Николай Неделчев започна по превъзходен начин новата година. Неделчев (ТК
Коментари Харесай

Младите звезди на България – Николай Неделчев

Николай Неделчев стартира по великолепен метод новата година. Неделчев (ТК " Разград ", гр.Разград) съумя да завоюва първата си купа на шампионат за юноши от ITF. Нашето момче победи с трофея на шампионата от четвърта категория на ITF в Дубай с пет победи и при единствено два изгубени сета. Предната седмица Николай стигна и до полуфинал на различен шампионат в ОАЕ. През предходната година Неделчев игра финали на шампионати от ITF в Австрия и Италия.

Успехите на Николай не са нещо ново за него. В шампионати от Тенис Европа той има 4 трофеи на сингъл и 4 по двойки.

През 2019-а година беше част от националния тим на България за (юноши) до 16 година, който приключи на седмо място в Европа. Преди финалите българчетата завоюваха първото място на шампионата от Европейската купа в Констанца (Румъния). Там родните гении детронираха Русия и записаха победи над Гърция и Швеция. Сътборници на Неделчев бяха Пьотр Нестеров (ТК " Черно море Елит ", гр.Варна), Иван Пенев (ТК " Локо 98 ", гр.Пловдив) с треньор Кристиян Илиев.

Има две трофеи от Държавни шампионати на България по тенис. През 2015 година е първенец в зала до 12 година а през 2017 година печели купата навън до 14 година

Днес в рубриката " Младите звезди на България " ще представим Николай Неделечев.

- Разкажи по кое време стартира да тренираш тенис, по какъв начин и кой те възпламени по този спорт?
- Нямам прецизен спомен от по кое време почнах да играя тъй като съм бил доста дребен. Даже родителите ми подариха тенис ракета за втория ми рожден ден, само че мисля че започнах да упражнявам по-сериозно на към 6-7 години в локалния ми клуб в Разград. Баща ми играеше тенис като дилетант и той стартира да
ме води на тренировки.

- Кои са треньорите с които си работил и работиш сега?
- Първия ми треньор беше Георги Карагеоргиев в Разград. След това се реалокирах да упражнявам във Варна. Там упражнявах първо при Даниел Ангелов, а по-късно с Кристиян Илиев. От 12-годишен упражнявам в Барселона (Испания).

- Започна тази година по ослепителен метод. Спечели първата си купа от шампионат за юноши от ITF в Дубай. Колко мъчно стигна до този успех и къде слагаш това отличие в кариерата си?
- Беше доста сложна седмица с тежки мачове още от втория кръг. Това е едно от най-хубавите ми оценки, само че задачите са по-високи.

- Доволен ли си постигнатото през миналата година?
- Миналата година беше много сложна за мен. Беше цялостна с травми и заради тях изпуснах съвсем половината година. Но съумях да се възстановя и да играя още веднъж на шампионати.

- Къде беше най-силното ти показване?
- Най-силното ми показване през предходната година беше в Италия. Там играх на край на шампионат от пета категория на ITF, а също по този начин две седмици по-късно стигнах край на различен шампионат от пета категория в Австрия.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не реализира през годината?
- Може би скърбя за това, че не можах да се възстановя по-бързо от травмите ми, само че пък не всичко зависеше от мен.
- Харесва ли ти да играеш по двойки и какво ти дава това?
- Да, одобрявам да играя по двойки, само че не ги взимам толкоз на съществено колкото сингъла. Разбира се когато излезна на корта давам всички от себе си, само че двойките ги одобрявам повече като подготовка тъй като може да научиш доста неща.

- Чувстваш ли поддръжка за това, което правиш?
- Да, несъмнено. Чувствам поддръжка от родителите ми, роднините и несъмнено от хората с които работя тук в Барселона, тяхната поддръжка също е доста значима.

- На какви шампионати ще наблегнеш през тази година?
- Тази година ще акцентира на шампионати от ITF от по-високи категории. Може би ще се опитам да изиграя и няколко Фючърси за мъже.

- Върху какво би трябвало да работиш най-вече?
- Трябва да се опитам за играя по нападателен тенис и да подобря играта си на мрежата. Трябва за подобря физиката ми, а също по този начин душeвността ми.

- През предходната година с националния тим на България до 16 година спечелихте първо място на шампионат от Европейската лятна купа в Румъния. Трудно ли стигнахте до този триумф?
- Разбира се беше доста мъчно, само че с тима показахме високо равнище на тенис. Така успяхме да се класираме измежду осемте най-хубави тима в Европа и детронирахме първенците от зимата – Русия. Мисля, че сме доста добър тим с Иван и Пьотр тъй като се познаваме от доста дребни и се разбираме доста добре.

- Имаш ли обичана настилка?
- Като бях по-малък повече ми харесваше да играя на хард корт. През последните години обаче избирам да играя повече на клей, а също по този начин мисля, че моята игра е по-ефективна на тази настилка.

- Какъв жанр на игра практикуваш?
- Моят жанр на игра е да съм непрекъснат, да преобладавам от главната линия и когато имам опция за излезна на мрежата и завърша топката.

- На какво те научи спорта и тениса?
- Тенисът ме научи на почитание, когато играеш би трябвало да уважаваш съперника ти и хората към теб. Също по този начин ме научи на непримиримост и битка, тъй като един тенис мач в никакъв случай не е завършил до момента в който не се изиграе последната точка.

- Имаш ли кумир в тениса?
- Моят кумир е Новак Джокович. Разбира се одобрявам и Григор, само че Новак ми е обичания състезател още от когато започнах да виждам тенис. Много ми харесва стилът му на игра и това че е огромен герой и в никакъв случай не се предава.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?
- През свободното време обичам да играя на видеоигри и да излизам с другари. Също по този начин обичам да играя баскетбол и падел.

- Как успяваш да съчетаваш учебното заведение и тренировките?
- След като се прибера от тренировки към 5 часа следобед, стартирам да изучавам за към 3 часа преди да си легна.

- Каква е фантазията ти обвързвана с тениса?
- Мечтата ми е да бъда номер 1!

- Какво е тениса за теб?
- В последните 10 години това е моят метод на живот. В момента не мога да си показва живота ми без да играя тенис.

- Какво си пожелаваш за тази година?
- Пожелавам си да нямам травми и да продължа да работя крепко. Ако това стане другите неща ще се получат от единствено себе си.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР