Николай Коев е експерт по заведенията и забавленията. Интересува се

...
Николай Коев е експерт по заведенията и забавленията. Интересува се
Коментари Харесай

Николай Коев: Щастие е да има с кого да споделя храната си

Николай Коев е специалист по заведенията и заниманията. Интересува се от  светлата страна на живота и хората, които желаят да създадат света по-добро място. Мисията му, както самичък споделя, е да ни помогне да открием забавни заведения и места, където не просто да си изкараме добре, да се насладим същински на храната  и да се порадваме на живота.

Опитът и усещанията си споделя в Очилатите дегустатори, уредник е на Кулинарни театри на 5-те сетива, както и на  фестивала Sofia Restaurant Week. Какво вижда в кухните на заведенията за хранене, до които в качеството му  на дегустатор в никакъв случай не му отхвърлят достъп, и значимо ли е персонално да познаваш готвача той показа за Момичетата от града. 

Какво в действителност „ работи ” дегустаторът и по какъв начин ти самия стартира да се занимаваш с това?

Дегустаторството не го схващам като работа, а като развлечение. За мен това е задача - да оказа помощ да откриете забавни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота.

Организирането на Sofia Restaurant Week  от есента на 2016 година насам е главната причина да стартира систематично да обикалям заведенията за хранене и да пробвам какво и по какъв начин се предлага в тях. За да  вдигнеш възможностите на гостите да са удовлетворени, би трябвало да влезеш в техните обувки и да усетиш местата като клиент. 

Лесно ли е да пишеш за храна и има ли „ образовани ” читатели?

За мен е елементарно да се написа за храна и да - има образовани читатели, само че почтено казано, те по-малко разясняват. Коментират повече необразованите...



Как наподобява обстановката у нас съгласно професионалната ти преценка?

Както на доста места по света, и тук ударът от пандемията беше огромен, а отиграването на обстановката мина с огромни, характерни наши земетресения за ресторантския бизнес. Последствията не са еднопосочни, само че може да се каже, че равнището на обслужване спадна внезапно, като се има поради, че по принцип не беше високо и преди, ситуацията не е розово. И иде тирада за просвета, тъй като заведенията за хранене са центрове на живия обществен живот. Оттук идва и отражението в поведенческите модели на хората и публичните групи, които посещават заведенията, както и всички места, в които има обслужване на посетители, гости или клиенти.

Фразата “Дами и господа, които обслужват други дами и господа ” у нас е неуместна и звучи смешно. Въпреки това аз съм оптимист и имам вяра, че всяко нещо се случва когато му пристигна времето за избраното място. За в този момент се веселя, в случай че сервитьорите са приветливи. За другото – не му е пристигнало времето.

Успява ли родната кулинарна и гурме среда да следва международните трендове?

Не считам, че следваме международните трендове, само че сме свързани с тях неизбежно по някакъв метод. Просто темпото и качеството на тази връзка е характерно, нашенско. Предлагането и ситуациите в заведенията за хранене ни, най-малко в София, е много положително. Качеството на продуктите, с които се готви, не е като в Италия да вземем за пример, само че не е и тотално зле, както някои обичат да се самоквалифицират. Шарено е.

Би ли се заел да обобщиш какви са трендовете у нас?

През миналата 2022 година гледах, търсих и дегустирах в доста нови и не толкоз нови места в София и забелязах следните трендове в заведенията за хранене.

Българското вино е във напредък. На доста места се оферират виновност от по-малки бутикови винарни или просто по-къси серии, които не са всеобщи и се усилва предлагането на бутилирани виновност на чаша. За образец ще посоча гаражните виновност

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР