Николай Илчев е директор в отдела за данъчни и правни

...
Николай Илчев е директор в отдела за данъчни и правни
Коментари Харесай

Покажи ми колко устойчив е бизнеса ти

Николай Илчев е шеф в отдела за данъчни и правни услуги на PwC България с 15 години опит като данъчен съветник. Води планове, свързани с даване на данъчни съвещания в региона на Данък добавена стойност, корпоративен налог и интернационалното данъчно облагане за огромни интернационалните и български компании.Ръководи и направленията за услуги в региона на ESG и подпомагане за приемане на безплатно обществено финансиране по европейски и български грантови стратегии. Мария-Елена Кисьова , работи като ESG съветник в PwC от 2021 година Има опит като съветник в интернационалните организации като Съвета на Европа. Притежава правна тапия от Лондонския университет " Куин Мери " и през 2021 година приключва магистратура със компетентност " Международни връзки " в университета " Лайден ", Нидерландия. Участва в интернационалните студентски практики в СТО и Южна Африка. " Капитал " е медиен сътрудник на консултантската компания PwC в проведения от нея конкурс ESG Awards, който ще отличи български компании с устойчиви практики. Крайният период за кандидатстване е 31 юли 2022 година, а.
Очаква се до края на годината Европейски Съюз да задължи огромните компании да изготвят годишни доклади за резистентност с данни, свързани с околната среда, обществените аспекти и корпоративното ръководство (т. нар. ESG)
Те ще допълват информацията от годишните финансови доклади на компанията. От 2026 година задължението ще се отнася и за дребни и междинни предприятия, чиито акции се търгуват на борса в границите на Европейски Съюз.
На по-късен стадий ще се вкара и условие за наложителен самостоятелен одит на информацията, оповестена в докладите за резистентност.
Реклама
Правилата на се чака да бъдат въведени поетапно от 2024 година нататък. Първите наложителни доклади за резистентност на огромните предприятия, чиито акции се търгуват на борса в границите на Европейски Съюз, ще би трябвало да се разгласяват през 2025 година, a данните ще отразяват нефинансова информация от миналата година.

От идната година обсегът се уголемява до всички останали огромни предприятия - такива, които минават най-малко два от праговете за брой чиновници (над 250 души), годишен оборот (над 40 млн. евро) и обща стойност на активите (20 млн. евро). От 2027 година дребните и междинни предприятия, чиито акции се търгуват на борса в Европейски Съюз, също ще би трябвало да разгласяват данни за устойчивостта. Предварителната оценка е, че броят на сдруженията, които ще би трябвало да изготвят доклад за резистентност в границите на целия Европейски Съюз, ще бъде към 49 хиляди
Какво е доклад за резистентност?
Отчетът за резистентност ще бъде част от годишния отчет за активността на предприятието, който се разгласява дружно с финансовите доклади. Неговата цел ще бъде да даде количествена и качествена информация за въздействието на активността на предприятието върху околната среда и обществото, както и по какъв начин измененията в околната среда и обществото имат отражение върху представянето на предприятието.

В основата на новите отговорности са правилата на така наречен Европейски зелен пакт. Затова и огромна част от количествените данни, които ще би трябвало да се оповестят, са свързани с въздействието върху околната среда. Те включват данни за потреблението на енергийни запаси като горива, въглища, природен газ и други в тонове или други подобаващи мерни единици и каква част от тях идва от възобновими източници като биогорива, водород и други.
Реклама
С оглед на задачите за декарбонизация на бизнеса, отговорностите включват и измерването и докладването на въглеродния отпечатък за годината, като това ще включва количествена информация в тонове въглероден диоксид (СО2) разграничени в така наречен обсег 1, 2 и 3.

Обхват 1 включва въглеродния диоксид, подбуден от енергийните запаси , употребявани непосредствено от предприятието под формата на изгорени горива, въглища, природен газ. Обхват 2 е въглеродният отпечатък, произлизащ непряко от употребяваната от предприятието електрическа и различен тип сила , създадена от външни снабдители. Обхват 3 включва непрекия въглероден диоксид, подбуден от веригата на цената на предприятието - т.е., какъв брой е въглеродният отпечатък от производството и превоза на суровините, материалите и другите покупки на предприятието от негови снабдители, които то употребява, с цел да създаде продуктите си или да даде услугите си. Тук се включват и служебните пътувания, излъчвания от извънредно ползване на продадените артикули, както и тези, генерирани от финансовите вложения.

Предприятията ще би трябвало да разкриват и количеството на избрани видове замърсители на въздуха, водата и почвата, произлизащи от активността им, както и на употребяваните запаси и материали и на генерираните боклуци по тип и дали те са биоразградими или не.

Освен да заявяват своя въглероден отпечатък, от предприятията ще се чака да имат количествени цели за намаляването на излъчванията и също по този начин за понижаване на отпадъците и замърсителите, подбудени от икономическата активност. Всяка година ще би трябвало да се рапортува напредъка в постигането на задачите и съответната количествена информация. Тези действия ще би трябвало да бъдат ръководени от вътрешен проект за деяние за намаляване на изменението на климата и акомодацията към него - информация, която също следва да бъде оповестена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР