Николай и Катерина Енчеви съпрузите, които до вторник се водеха

...
Николай и Катерина Енчеви съпрузите, които до вторник се водеха
Коментари Харесай

ВСС освободи вечните експерти сред съдиите

Николай и Катерина Енчеви съпрузите, които до вторник се водеха на щат като съдии в Гражданско поделение на Софийския градски съд (СГС), към този момент не са магистрати. Това реши Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), след подадени от тях оставки, написа " Правен свят ".

По време на съвещанието не стана ясно какви са претекстовете на двамата към този момент някогашни магистрати да изискат да се отдръпват от правосъдната система. Те обаче бяха любопитни, като се има поради, че на процедура двамата съдии не са правораздавали действително през последните 7 години. Това е по този начин, защото през това време Николай и Катерина Енчеви заемаха поредно един след различен поста народен специалист в Генерална дирекция „ Правосъдие и консуматори “ (JUST) на Европейската комисия (ЕК).

Както “Правен свят ” писа, през юли т.г. Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) отхвърли да удължи командироването на арбитър Катерина Енчева в Европейска комисия, където тя се намираше от есента на 2018 година. До същата година неин предходник на поста бе точно брачният партньор й Николай. Междувременно, до момента в който единият от съпрузите Енчеви е командирован на длъжността в Европейска комисия, другия мигновено излизаше в отпуск, като на процедура нито един от тях не е упражнявал действителната си активност на магистрат през въпросните 7 години.

Катерина Енчева пък е известна и с това, че на 18 март 2018 година, малко преди да бъде командирована в Европейска комисия, насочи изненадващо преюдициално питане до Съда на Европейския съюз (СЕС) дали гражданската конфискация е подвластна от наказателния развой. Енчева бе съдията, която разглеждаше желае за над 2,2 милиарда лева на КПКОНПИ против подсъдимия банкер Цветан Василев, а парадоксалното в обстановката беше, че претекстовете в питането й до Съд на Европейския съюз предостатъчно пресъздаваха тезите на отбраната на Василев в цитираното произвеждане. В последна сметка съдът в Люксембург се произнесе с решение по делото в посока, че гражданската конфискация не зависи от наказателния развой.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР