Николай Денков и Тодор Тагарев бяха изслушани в парламента за

...
Николай Денков и Тодор Тагарев бяха изслушани в парламента за
Коментари Харесай

Денков и Тагарев категорични и пред депутатите: Не обсъждаме изпращане на войски в Украйна

Николай Денков и Тодор Тагарев бяха изслушани в Народното събрание за визитата на премиера в Украйна и заявката, че България ще разиска подписването на двустранно съглашение за сигурност с Киев. Изслушването бе по искане на " Българска социалистическа партия за България ". 

Денков: Докато съм министър председател, няма да обсъждаме изпращане на български бойци в Украйна

Докато съм министър-председател, в никакъв случай няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български бойци в Украйна. Това не се е трансформирало, повтори тезата си Денков, който още при завръщането си от Киев съобщи, че няма такива планове. 

Денков отговори на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова по отношение на тематиката за двустранно съглашение с Украйна и работната среща в Париж.

" Това, че някой различен политик слага този въпрос на интернационален конгрес, е негово право ", добави Денков. Няма нито едно решение на Министерския съвет, което да не подхожда на решенията, които са взети в Народното събрание. В нито едно от тях по никакъв метод не става въпрос за изпращане на български бойци в Украйна, подобен въпрос не се разисква. На въпроса за работната среща в Париж - тя е работна точно, тъй като на тази среща не се взимат решения. Министър Тагарев е изпратен с мандат, с който може да удостовери позициите на България, такива, каквито са през днешния ден. Ние реализираме военнотехническа помощ, филантропична помощ на Украйна. Това е, което вършим и го вършим в сходство с вашите решения ", изясни Денков.

Той добави, че визитата в Украйна също е подчинено на тези решения на Народно събрание и Министерски съвет, които са обществено известни. За да предотвратя всевъзможни спекулации, взаимната декларация, която подписахме с министър-председателя на Украйна, е качена на уеб страницата на Министерския съвет. 

С подписаната декларация в Украйна с министър-председателя Денис Шмигал страната ни не поема нови задължения, изясни Денков в отговор на въпрос на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. За момента не се разисква и не е обсъждано двустранно съглашение сред България и Украйна. Ако се пристъпи към подготовка на подобен документ, той ще бъде импортиран за ратификация от Народното събрание, увери премиерът.

Снимка: БТА

Тагарев: България е поела ангажимент в сходство на решенията на Народно събрание и в стратегии на НАТО да образова украински военнослужещи

Не сме обсъждали двустранно съглашение в областта на сигурността с Украйна, категоричен бе и Тагарев. Той изясни и за срещата в Париж: 

" Срещата в Париж беше работна среща за продан на отзиви. Тя не е била планувана да взема решения и да подписва каквито и да е било документи. Аз няма какви документи да подпиша на тази среща ".

Тагарев добави, че има страни, които са подписали такива съглашения с Украйна на двустранна основа, като те са в духа на декларацията на Г-7, към която и ние се присъединихме за предоставяне на гаранция за сигурността на Украйна, ако войната към този момент е завършила, тя още веднъж обект на експанзия, към момента не е станала член на НАТО, изясни Тагарев. Ние такова съглашение не готвим, в случай че решим, то безусловно наложително ще изисква глобата на Народното събрание, сподели министърът.

" Ние не можем да поддържаме позиция, която не е утвърдена национална позиция. Ние се придържаме твърдо и изрично към националните позиции ", добави той във връзка срещата в Париж.

България е поела ангажимент в сходство на решенията на Народното събрание и в стратегии на НАТО да образова украински военнослужещи, сподели Тагарев, представен от Българска телеграфна агенция. Програмите на НАТО са за образование по да вземем за пример британски език, без въоръжение. Вашите решения плануват образования на украински военнослужещи, в това число с въоръжение. Достатъчно транспарантни сме, когато има такива образования, изясни той. Тагарев сподели още, че такива военнослужещи, учащи се с въоръжение, няма в България.

Тагарев уточни, че не е коментирал изпращането на български военнослужещи на задача в Молдова по отношение на зародилото напрежение в молдовския сепаратистки Приднестровски район.

Тодор Тагарев изясни, че с министъра на защитата на Украйна Рустем Умеров е подписал писмо за желание (октомври предходната година - бел. ред.), с което се удостоверява готовността на България да оказва помощ на Украйна с дипломатически, политически, филантропични и военни ограничения. Също по този начин разширяваме опциите за съдействие в областите обучение, военнотехническо съдействие и подготовка на наша територия. Всяко едно съответно деяние ще желае утвърждението на Народното събрание, сподели още министърът.

Снимка: БТА

Какво следва в работата на Народното събрание? 

В дневния ред на депутатите, като втора закрепена точка, е първото гласоподаване на Законопроект за представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите, внесе от служебния кабинет предходната година. С него се предлага да се разшири кръгът на квалифицираните организации, имащи право да предявяват представителни искове за отбрана на потребителите. Такъв иск ще имат право да предявяват и Комисията за отбрана на потребителите, и квалифицираните организации, избрани от страните членки на Европейския съюз.

Увеличава се и размерът на глобите за неспазване на правосъдни актове.

Според вносителите използването на закона ще обезпечи високо равнище на отбрана на икономическите ползи на потребителите и ще насърчи действието на вътрешния пазар в интерес на потребителите и търговците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР