Никола Тулечки, експерт по наблюдение и анализ на избори и

...
Никола Тулечки, експерт по наблюдение и анализ на избори и
Коментари Харесай

Преди първия тур се разгърна целенасочен сценарий

Никола Тулечки, специалист по наблюдаване и разбор на избори и разпространение на дезинформация, в изявление за Mediapool
Атаката против машините преди изборите съгласно мен е координирана и всеобхватна акция и от властови центрове и организации, които имат интерес от този безпорядък в изборния развой. Резултатът е много гибелен, и то на няколко равнища: като резултат от избори; като изборна интензивност и като доверие в процеса. И изобщо доверието в една технология, решаваща казуса с невалидните бюлетини, който в този момент се върна с гръм и тропот. Още от въвеждането на машините има интерес тази технология да бъде дискредитирана. Събитията от петък са единствено един епизод от този целеустремен сюжет.

Първият епизод беше, когато блогърът Цанов пусна едно видео по какъв начин (покойният към този момент - бел. ред.) Алексей Петров го бил заплашвал да не прави проби на машините, тъй като те били негови. Поканиха го в Народното събрание - като част от това интензивно мероприятие. Там обаче Цанов не съумя да си извърши дилемите, тъй като беше прекомерно фокусиран върху личната си персона. Но на 27 октомври, видяхме трети епизод, който за жалост работи доста добре, тъй като основава един предстоящ безпорядък.

За себе си съм сигурен в самия развой по узаконяване, който действително е предпазен и не позволява подобен вид намеси, каквито в този момент се твърди, че има. Казано с други думи, даже и този заместник-министър да беше злепоставен, да беше получил да вземем за пример 10 милиарда, с цел да конфигурира различен програмен продукт, той нямаше да може да го направи тъкмо поради " ключа на ЦИК ". Но това нещо никой не го изясни на обществото.
Реклама
Да не приказваме, че за хеш кода жителите трябваше да са необятно осведомени, тъй като той е гаранцията, че са употребявали изрядна машина, която няма да изкриви вота им. Идеята за него е, че самите гласоподаватели би трябвало да погледнат и да сверят дали на бележката от машинното гласоподаване им написа същото нещо, което написа на стената в изборната секция. Но това никой не го изясни.

Да не забравяме и за какво беше въведено това машинно гласоподаване - тъй като посредством него се отстранява един вектор на операции, а точно да се надписват и да се манипулират бюлетините. Логиката е, че ГЕРБ са решили, че този вектор е в тяхна полза - изключително в дребните общини , тъй като там с няколкостотин гласа може да се промени резултатът и да се завоюва болшинство в някой общински съвет.

По принцип има три вида невалидни бюлетини. Най-голяма тежест в тях идва от хората, които са пуснали празна бюлетина. Тя се счита за невалидна. Другото са неточности на гласоподаватели - излизат от очертанията, акцентират името на партията. И третото към този момент са злонамерени секционни комисии, които унищожават бюлетината на съперника и я вършат невалидна, като най-често като драскат нещо върху нея...

Тези три неща се смесват и се получава това голямото число за невалидни бюлетини. И това беше проблем, който машините взеха решение. Те бяха въведени след големия брой невалидни бюлетини на локалните избори през 2017 година, а през 2021 станаха наложителни. Тогава бяха над половин милион невалидните бюлетини. Не всички са плод на преднамереност, това е и един неоптимален развой, който можеше с тези машини да бъде доста по-добре решен.
Реклама
Когато това интензивно мероприятие се случваше в петък, бях на една среща със зам.-председателката на Европейска комисия Вера Йоурова, която беше тук, с цел да приказва за битката против дезинформацията. И абсурдът с машините се развиваше, до момента в който тя посочваше, че Европейска комисия има доста ясно определение какво е дезинформация. То гласи, че това е злонамерено въздействие върху значими публични процеси, като най-важният е изборният развой. Докато Йоурова обясняваше, аз безусловно виждах в телефона си по какъв начин се разиграва една такава осведомителна офанзива против машините, която цели да се понижи доверието в изборния развой у нас. И за това би трябвало да се търси отговорност на участниците - Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Делян Пеевски също.

В момента има доста огромно внимание върху върху тематиката за дезинформацията. То е още по-голямо в избирателен подтекст, тъй като идват европейски избори и Европейска комисия се приготвя, че ще има доста хибридни офанзиви и злонамерени разкази. Атаката против машинния избор у нас ще е христоматиен образец за това.
Свързани публикации ГЕРБ е на път да загуби и регионите на София: ПП-ДБ-СС печели в 2 общини и води в 16 други 31 октомври 2023, 08:51 Без машините на първия тур - картината с невалидните бюлетини се повтори 30 октомври 2023, 20:22 Фарсът с машините: или режисура, или нелепост, или и двете 30 октомври 2023, 19:33 Откъде пристигна поддръжката за Ваня Григорова 30 октомври 2023, 13:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР