Никола Стоянов е основната движеща сила в инвестиционното звено на

...
Никола Стоянов е основната движеща сила в инвестиционното звено на
Коментари Харесай

Следващото поколение блокчейн

Никола Стоянов е главната движеща мощ в капиталовото звено на компанията Aeternity Ventures, където е и изпълнителен шеф

© Цветелина Белутова Още по тематиката
B2B: Блокчейн за бизнеса

Българската LimeChain създава решения за компании, употребявайки новата технология
7 сеп 2018
Успешните български ICO истории

В страната се заражда цяла екосистема от компании, които набират капитал по нов метод и работят посредством блокчейн технология
20 окт 2017 Помните ли големия взрив на криптовалутите през 2017 година? В рамките на няколко месеца целият свят (да, даже и сътрудника, който не може си резервира самичък онлайн билет за самолет) заприказва за " блокчейн ", " криптовалута ", " bitcoin " и " ethereum ". Разбира се, към момента сме надалеч от схващане по какъв начин работят тези неща и защо ще се употребяват, а голяма част от взрива се дължеше на безконечната религия в бързото замогване. По-малко от една година откакто bitcoin и ethereum, двете най-популярни криптовалути в света, доближиха върховото си равнище на цена, те са изгубили надлежно 70% и 84% от цената си. Още по време на пиковите им дни обаче не липсваха претенденти за техни заместници. Един от тях е платформата с българско присъединяване Aeternity, която през предходната година набра 35 млн. $ – или повече, в сравнение с всички обществени предлагания на Българската фондова борса от 2009 година до тогава. През 2018 година " Градус " осъществя IPO за 80 млн. лева, което разруши най-малко тази черна статистика.

Няма елементарен метод да бъде обяснено какво тъкмо прави Aeternity, изключително в случай че не сте наясно с цялата блокчейн терминология и технология. " Bitcoin е най-базовата и чиста форма на блокчейн. Второто потомство беше ethereum, където към този момент имаше опцията да има умни контракти ", споделя Никола Стоянов, който дава отговор за бизнес тактиката на Aeternity и е изпълнителен шеф на Aeternity Ventures – капиталовото крило на компанията. " Сега идва третото потомство – планове като Aeternity, Cardano, NEO. Тази трета генерация се концентрира върху специфични аспекти и проблеми. При нас на първо място фокусът е върху мащабируемостта на транзакции ", споделя той.

Aeternity употребява технология, която разрешава верифицирането на една транзакция за 3 до 4 секунди. За съпоставяне, една транзакция през bitcoin се верифицира за към 10 минути, а през ethereum – 45 секунди. Друга отличителна линия на платформата е, че откакто се верифицира една транзакция, сред двете страни по каналния ред могат да се вършат безпределно доста транзакции, без ограничавания.

Казано в резюме, Aeternity има упоритостта да бъде своя лична екосистема в екосистемата. Върху платформата би трябвало да се създават децентрализирани приложения, да се правят услуги и транзакции, като разплащателното средство е Aeternity token – " персоналната " криптовалута на плана. В момента тя има пазарна капитализация от 274 млн. $, което й отрежда място към топ 30 на криптовалутите. А в най-хубавите си дни при започване на май тази година доближава обща оценка от 1.16 милиарда $. Обемът на транзакциите за 24 часа се движи към 15 млн. $ по данни на Coinmarketcap.

От концепция на процедура

Идеята за Aeternity идва през 2016 година, като екипът е интернационален. Самата компания е записана в Лихтенщайн. Основател на плана е живеещият в Германия Янислав Малахов, който е прочут в блокчейн с работата си дружно с Виталик Бутерин към основаването на ethereum през 2013 година

През 2017 година Aeternity набира средства, като вместо ICO - заради легални аргументи, прави дарителска акция, от която събира общо 35 млн. $. " С ICO казусът е по какъв начин се събират парите, дали има правна рамка ", споделя Стоянов. " Заради това след доста разискване и съвещания взехме решение, че от позиция на потребителите най-хубавият вид е да създадем дарителска акция. "

Така Aeternity стартира главната част от активността си малко преди огромните криптовалути да доближат най-високите си равнища. " До огромна степен ентусиазмът от предходната година се базираше на планове, които нямаше по какъв начин да се осъществят или просто бяха за да съберат пари ", споделя Стоянов. " Ще продължаваме да виждаме планове, които няма да съумеят да осъществят концепцията си и в последна сметка ще отпаднат. След това ще останат плановете, които освен бяха възнамерявали какво да вършат, само че и знаят по какъв начин да го създадат. " Той дава български образец за компания, която е споделила какво ще направи и го е изпълнила – Locktrip, основана от Христо Тенчев и Никола Александров.

В момента екипът на Aeternity е от към 100 души, които работят в 17 страни. Компанията употребява дребен административен запас, като 70% от целия екип са разработчици. За Стоянов фокусът постоянно би трябвало да пада върху тези, които осъществят плана на процедура.

Aeternity токенът до този миг е основан върху ethereum, само че това скоро ще се промени, откакто проработи главната мрежа на самата компания, която е самостоятелна. Досега разработчиците можеха да работят върху тестовата мрежа на компанията, с цел да схванат дали тя работи. " Близо сме до стартиране на мейн нет платформата ", споделя Стоянов. " Целта ни е да осигурим сигурност на най-високо равнище, да сме уверени, че тази платформа няма да бъде хакната. От това, което виждам, сме на верния път. "

Не може без вложения

" Най-искрено би трябвало да кажа, че сега повече харчим, в сравнение с генерираме доходи ", споделя Стоянов. Въпреки че работи на загуба, Aeternity към този момент има свое звено за вложения – Aeternity Ventures, посредством което компанията подкрепя блокчейн планове. Според Стоянов не е допустимо да има напредък без вложения и разумната последваща стъпка е подпомагането на плановете в инкубатора.

" Всяка инвестиция е рискова, само че няма по какъв начин да се развие тази екосистема, платформа, без вложения. Ако не вършим вложения, няма да има развиване. Всичко, което вкарваме в Aeternity, е за разрастването на цялата платформа ", споделя той. За източник на доходи сега Aeternity употребява уъркшопове и съвещания. Компанията не е получавала вложения от фондове и работи напълно с капитала, събран посредством дарителската акция.

Aeternity Ventures предлага 6-месечен инкубационен интервал за плановете и финансиране до 250 хиляди $ наред с работно място, менторство и, най-общо казано, поддръжка. През юли Aeternity Ventures прави първия асортимент на планове, като избира девет, в който влизат и два български – TRADExsocial и NOBLE, наред с представители от Австрия, Германия, Хърватия и Словения. Общо звеното ще влага 1.3 млн. $ в тях.

Когато главната мрежа влезе в приложимост, всички планове от Aeternity Ventures ще мигрират към платформата на компанията. Тогава токенът на компанията ще може да бъде употребен за всички планове, които са върху нея. Стоянов чака това да се случи през идните месеци. " Създаването на целия този програмен продукт лишава доста време и поради това ние би трябвало да сме търпеливи ", споделя той и прибавя, че компанията би трябвало да стартира да работи на облага до две или три години.

Междувременно Aeternity би трябвало да работи в една по-малко оптимистична среда, в сравнение с през предходната година. Стоянов споделя, че трусовете в цената на криптовалутите се отразяват на цялата блокчейн екосистема. " Не съм видял план без проблеми през предишните месеци. Но това, което видяхме предходната година, беше, че пазарът не можеше да смели целия този напор ", споделя той и прибавя, че лека-полека пазарът се аклиматизира. " Няма да е неприятно да забележим нещо като предходната година, само че по-скоро вървим към баланс. Вече няма спадове и качвания с по 20-30% и цената е по-плавна ", приключва той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР