Никола СтатковНеотдавна във в. ДУМА писах, че нямат мирка, нямат

...
Никола СтатковНеотдавна във в. ДУМА писах, че нямат мирка, нямат
Коментари Харесай

Хора, бдете!

Никола Статков

Неотдавна във в. ДУМА писах, че нямат мирка, нямат спирка лошавите, постоянно нагли, действия на властта. Нямах желание, най-малко към този момент, да пиша още веднъж за сходни " хубавини ". Нямах, само че проимах, тъй като властта се " регистрира " с нови действия, които потресоха мало и огромно. Кои са те ли? Ето ги...

Пролетес запротестираха медицинските сестри, акушерките, фелдшерите и санитарите; желаеха увеличение на заплатите си и възстановяване на изискванията, при които работят. Протестите бяха всеобщи, чести и много остри. Управниците се стреснаха. Министър-председателят Бойко Борисов, в негов султански жанр, разгласи на висок глас, че отпуска петдесет милиона лв., най-много за сестрите; те са голямото болшинство от протестиращите. Управникът добави, че парите са осемдесет и шест милиона. По-добра вест от тази, здраве му кажи.

Моментът за нея бе определен тъкмо: в навечерието на европейските избори. Така хем протестиращите ще се кротнат, хем всички електорални единици ще се убедят, че властта мисли за тях, милее за тях. Така и стана: ГЕРБ завоюва изборите, а сестрите и съпридружните им сътрудници и колежки напуснаха улиците и площадите, предвкусвайки новите блюда на трапезите си. Уви, нито една стотинка от обещаното не звънна в джобовете на протестиращите, тъй като Министерският съвет, скрито и скришно, бе понижил петдесетте милиона на шест, та стана като в оная приказка:

на 100 вълка - кози крайник.

Министър-председателят Борисов не се очевидна да се извини, да изясни какво е наложило тази мистификация с парите, ами се снижи и запраши в провинцията с ножица в ръка, с цел да резне нова лентичка за пребогатата му сбирка от манифактурни финтифлюшки. На пангара остана министърът на опазването на здравето, лекар... пардон - финансистът Кирил Ананиев. И стартира този човечец да се свива, да се гърчи, да измислюва едно-друго, кое от кое по-никакво, с цел да отбрани една неистина, една машинация. Мъчеше се горкиот да докара вода от девет балкански дерета, нима поразреди и поизбистри калта в гьола, с който го подреди началството. Деретата обаче сухи, сухи, даже една мравка не може да утоли жаждата си в някое от тях. Шашнат до немай къде, министърът плисна още шепа калчица в гьола с обяснението, че пари за протестиращите ще има, само че ще ги даде не министерството, а НЗОК, с която всичко било уговорено; също и с лекарският съюз. Не се знае кой демон подкокороса двама мъже от посочените институции, които се явиха и споделиха, че в тази ситуация няма никаква спогодба с никого. Ами в този момент? Както често-често става у нас: свикан бе ръководителят на НЗОК, който рече, че всичко е уговорено, всичко е наред. Трудно е да се каже кой лъже и кой маже, нито се знае на кого от четиримата мъже какво е дадено. Както и на кого са скръцнали с яки началнически зъби, че може да изгуби службата си, а има жена, деца...

Запитах се дали и тази нагла история ще е знамение за три дни, дали народът ни, изпаднал в тридесетгодишен мазохистичен захлас, ще се разсъни, с цел да покаже и потвърди, че не е нито мърша, нито плебей. И защото не можах да си отговоря, седнах и написах тази публикация със заглавие " Хора, бдете! " Тези две чутовни думи са от " Репортаж, писан с примка на шията " на огромния чешки интелектуалец и болшевик Юлиус Фучик, разгласен за народен воин в страната си.

В целия свят антифашистите са високо тачени люде. Само и само в България те са оповестени за нарушители и терористи. Някой може да ме запита за какво избрах за заглавие на публикацията си тези думи на Фучик, а не някое умно признание от библията, от деятел Павел, да речем. Отговарям: не тъй като съм безбожник, а заради това, че Фучик е погубен от фашистите, а у нас в този момент шава и пълзи фашизмът.

Вече слушам глас, слушам гласове: това не е правилно! Вярно е, дами и господа, правилно е, та отвъд минава. Податки за това, колкото щеш. Ето някои от тях... Абсолютната власт, довела до диктатурата на едно лице. Циничната подигравка с някогашната кметица на " Младост " Иванчева и заместничката й. Опитите хакването на Национална агенция за приходите да бъде оповестено като умислен прелом за свалянето на властта. Стъкменото в този дух обвиняване против русофилите. Луков марш. Запалената кола на художника Минеков. Разправата със журналистката от БНР Силвия Великова. Изборът на нов основен прокурор. Подчиненото на властта правораздаване. Несвободните медии. Ненаказаното плямпало от Вътрешна македонска революционна организация, народен представител в Европарламента, декларирало, че социалистите би трябвало да бъдат избивани. Вселеният в хората боязън. Безумното храчене на социализма. Възхвалите на фашизма - по кое време завоалирани, по кое време открити. Не не помня и подозрителната гибел на моя другар Юлиян Вучков.

Да изреждам ли още?

Няма смисъл. Има смисъл обаче да знаем, че чудовището, наречено " фашизъм ", може да се откаже от пълзенето и да скочи, с цел да гази и смазва. През предишния век то бесня в България и погуби хиляди почтени мъже и дами, дръзнали да му се опълчват. Ето, поради всичко това аз избрах думите " ХОРА, БДЕТЕ! " за заглавие на тази публикация.

Дали против пълзящия (засега!) фашизъм, дали поради измамата с неполучените милиони от медицинските сестри, дали поради всичко, довело до днешното трагично положение на страната ни, българите би трябвало да се разсънят най-накрая и да сложат завършек на така наречен непоклатимост, която е крах и цялостна разруха на нацията и страната. Не призовавам съотечествениците си да създадат това с оръжие, не, предлагам им да го сторят с мирни средства, най-много с избори. Да мислят, преди да гласоподават. И да бдят. Защото, много сме се парили, би споделил Апостола.

Повтарям, постотвам: братя и сестри, събудете се, с цел да спасим и съхраним родината си. Инак... Инак, след няколко десетилетия, останалите живи тук нашенци, множеството бабички и старци, ще бъдат събудени - я от ятагани, я от камшици, може и со добродушно и со богатство, без бой, зависи кой ще ги разсънва. За да схванат, че България към този момент я няма, че е погубена от българи...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР