Никола ФилиповПървата емисия новини в българския ефир е излъчена от

...
Никола ФилиповПървата емисия новини в българския ефир е излъчена от
Коментари Харесай

„По света и у нас“ празнува 60

Никола Филипов

Първата емисия вести в българския ефир е излъчена от Българска национална телевизия преди тъкмо шест десетилетия. От тогава до през днешния ден, публичната телевизия остава знак за меродавност и справедлива публицистика. В нея са се построили едни от най-известните и уважавани имена в телевизионния ефир.

От 7 ноември 1959-а всеки ден българските жители могат да се осведомят за най-важните вести, предавани в къси 5-минутни излъчвания по публичната телевизия. Няколко месеца по-късно, на 20 юли 1960-а, е излъчена първата емисия вести „ По света и у нас “ в родния ефирен ефир. В годините водещите на новините по Българска национална телевизия са тези, от които феновете пред дребния екран научават какво се случва в страната и отвън нея. Те се трансформират в звезди на своето време, модели на удивление, подражателство и знак на Българска национална телевизия.

В началото новинарските излъчвания се приготвят от дежурни екипи, а един представител чете информацията в часа на лъчение на централна емисия на „ По света и у нас “, която остава непроменена и до през днешния ден. Първият представител е Никола Филипов. От 1972-а са определени четири дами и четирима мъже, които само четат новините от именитото „ Студио 6 “ на Българска национална телевизия, което съществува и до през днешния ден. В началото на 90-те години, с демократичните промени, водещи на централните излъчвания „ По света и у нас “ стават публицисти. Формират се два екипа с водещи от Нери Терзиева и Асен Агов, Емилия Иванова и Райчо Райков.

Днес, новинарските излъчвания се приготвят в нюзрума на малкия екран. На мястото, от което генерации българи са научавали значимата информация в централна емисия вести „ По света и у нас “, през днешния ден стоят  Марина Матева и Даниел Михайлов, както и Филипа Иванова и Спас Кьосев. В останалите излъчвания най-важното оповестяват публицистите Надя Обретенова, Поли Златарева, Нора Арсова, Илина Бисерова, Румен Йовчев и Юлия Наева.

През годините, новините на Българска национална телевизия се утвърждават като меродавен източник на тествана информация. Това се удостоверява и от отчет на Института за проучване на публицистиката „ Ройтерс “ към университета в Оксфорд от 2020-а, който слага Българска национална телевизия преди всичко по публично доверие измежду малките екрани в България.

„ В годините, през които съм в Българска национална телевизия, съм срещал доста хора. Но има едно нещо, което има всеки един сътрудник от екипа на новините, без значение от кое потомство е. И това е, че всеки един публицист тук харесва специалността си и е човек на достойнството “, споделя Даниел Чипев, основен продуцент „ Новини “.

Юбилеят на първата новинарска емисия в България протича под мотото „ 60 години „ По света и у нас “ – 60 години споделяме значимото “. През целия месец юли, публичната телевизия показва къси мемоари на новинари през годините, трансформирали се в едни от най-запомнящите се истории. През шестте десетилетия, с помощта на репортерите на „ По света и у нас “, до родните фенове са стигнали исторически за страната и света събития като полета на първия български космонавт – Георги Иванов; покоряването на Еверест от Христо Проданов; рухването на режима на Тодор Живков и последвалите демократични процеси; влизането в НАТО и в Европейския съюз, спортните и културни триумфи на редица български персони.

Новинарските истории можете да видите тук.

Ето и информация за водещите на „ По света и у нас “ през днешния ден:

Марина Матева

Завършва българска лингвистика и публицистика в Софийски университет „ Климент Охридски “.  Влюбва се в специалността си още като студентка, до момента в който е на стаж в новините на Българска национална телевизия, тогава още разграничени на Канал 1 и Ефир 2. От 2006-а е част от екипа на новините. Определя малкия екран като втори дом, в който посреща делници и празници.

Филипа Иванова

Завършва публицистика в Софийски университет „ Климент Охридски “ и е в екипа от 2010-а. Започва като кореспондент, а след това е сценарист, редактор и водещ на предаването „ Здраве “, по-късно преименувано на „ Денят от близко “. През 2013-а се включва в новините на Българска национална телевизия 2 като вътрешен и интернационален редактор, след към година към този момент е продуцент за новинарското наличие и водещ на новинарските излъчвания на Българска национална телевизия 2. От 2018-а е водеща на централна емисия вести „ По света и у нас “ по Българска национална телевизия 1. За нея публичната телевизия е знак на професионализъм, обективност и отговорност.

Даниел Михайлов

Роден е в Стара Загора. Дълги години работи в радиото като водещ и програмен шеф. През 2014-а се причислява към утринния блок на Българска национална телевизия „ Денят стартира “, а от 2016 е в екипа на „ По света и у нас “ като водещ на централната емисия вести. „ За мен Българска национална телевизия е институция, гаранция за достоверна информация, списък, място, което държи на високите стандарти в специалността “, споделя той.

Спас Кьосев

През 2004-а се явява на разгласен конкурс за водещ на „ По света и у нас “ в Българска национална телевизия и оттогава към този момент 15 години е в централна емисия вести. Бил е на стаж в CNN. Седем години е бил част и от публицистичното ток-шоу „ Българска национална телевизия такси “, за което има над 600 излъчвания и с което печели специфична премия за телевизионна публицистика „ Свети Влас “. През 2012-а получава влиятелната интернационална премия на Асоциацията на Европейските малките екрани - СИРКОМ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР