Никола Атанасов Живков от Велико Търново е автор на “Черняев

...
Никола Атанасов Живков от Велико Търново е автор на “Черняев
Коментари Харесай

Първият български химн Шуми Марица

Никола Атанасов Живков от Велико Търново е създател на “Черняев марш ” - славния боен марш, от който стартира историята си първият ни народен химн „ Шуми Марица ”.

В рода на Живков има също известни исторически персони - Брат му Георги Живков е изявен участник в националноосвободителните битки, кмет на Велико Търново, регент на България след детронацията на първия български княз Александър I Батенберг и министър на просвещението при ръководството на Стефан Стамболов. Сестра му Виктория Живкова, известна с името Вела Благоева, остава в историята като журналистка, публицистка, основоположничка на социалистическия щемпел в България дружно със брачна половинка си Димитър Благоев.

Самият Никола Живков е възпитаник на Петко Рачов Славейков и на Никола Михайловски. Той подкрепя откриването на нови читалища в България, спомага на Христо Ботев при издаването на вестник „ Нова България ”, в продължение на дванадесет години учителства във Велес, Прилеп, Варна, Берковица, Свищов, Севлиево, Тулча, включва се в националноосвободителните битки.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР